Irak Savunma Bakanı: Referanduma müdahale yok

Erbil (Rûdaw) – Irak Savunma Bakanı İrfan Hayali, Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak olan bağımsızlık referandumuyla ilgili tehditte bulunduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

 

Hayali, dün İran’ın başkenti Tahran’da İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile görüştü. Görüşmeden sonra İran medyasının geçtiği haberde, Hayali’nin bağımsızlık referandumuyle ilgili Kürdistan Bölgesi’ne tehditlerde bulunduğu öne sürüldü.

 

Rûdaw TV haber bülteninen bağlanan Bakan Hayali, Kürdistan Bölgesi’ne tehditte bulunduğuna dair çıkan haberleri yalanlayarak, böyle bir açıklaması olmadığını kaydetti.

 

Hayali, bağımsızlık referandumunun askeri değil siyasi bir konu olduğunu, bu yüzden de ordunun konuya müdahil olmayacağını ifade etti.

 

Sunucunun sorusu üzerine Hayali şöyle konuştu:

 

“Dün çıkan haberi sanırım Fars Haber Ajansı geçti. Haber gerçeklerden uzaktır. Yine sabah aynı ajans başka bir haber geçti. Sanırım tercümeleri iyi değil. Bugün Irak ordusu ve kahraman peşmerge aynı şeydir. Irak halkı ve toprağıyla ilgili siyasi konularda Savunma Bakanlığı ve ordu asla müdahelede bulunmaz.”

 

Terör gruplarına ilişkin söylediği sözlerin çaptırıldığını belirten Iraklı Bakan, “Irak’ın şu an güçlü bir durumda olduğunu ve hiçbir gücün Irak topraklarına girmesine izin vermeyeceğimizi söyledim. Kahraman peşmergeler IŞİD’in ve savaş devletinin yok olması uğruna kanlarını döktü, şehit düştüler, yaralandılar. Aynı şekilde Irak ordusu, Anti - Terör Birimi, Federal Polis, Heşdi Şabi de...” diye konuştu.

 

“Buna ilk kez vurgu yapan Sayın Kürdistan Bölgesi Başkanı’ydı. Irak ordusu ve peşmergenin aynı mevzide savaştığını söyledi, bu yüzden aynıyız” diye Hayali, referandumla ilgili, “Asla öyle bir şey demedim, nasıl yayımlandı bilmiyorum. Referandum karışmak ordunun işi değildir” ifadelerini kullandı.