Şifa’nın şehit düştüğü yere anıt

Musul (Rûdaw) – Rûdaw çalışanı Şifa Gerdi’nin Musul’da şehit düştüğü yere anıt yapılması kararı alındı.

 

“Xesfe” ya da “Ölüm Çukuru” Musul halkı tarafından çok iyi bilinen bir yer. IŞİD o korkunç çukuru yüzlerce masum insan için toplu mezara dönüştürmüştü. Bu yüzden oraya “Ölüm Çukuru” deniyordu.  


Çukur, Musul’un 20 kilometre batısında Musul - Bağdat yolu üzerinde yer alıyor.

 

Yakındaki Ezbe köyü sakinleri, o çukura atılan her cesedin tanığı çünkü çukura giden yol, köylerinin tam ortasından geçiyor.

 

Rûdaw’a konuşan Musul Valisi Newfel Hemadi, “Xesfe çukurunu IŞİD suçlarının sembolü haline getireceğiz. O çukur, Musul halkına karşı işlenen suçların en büyük belgesi. IŞİD sivil halka karşı yüzlerce suç işledi ancak Xesfe’de yaşananlar çok net ve aşikar. IŞİD’in Musullulara yaptıklarını unutmamak için bunu bir sembol haline getirip koruyacağız” dedi.

 

Ninova Vilayeti Tarihi Eserler Müdürlüğü Sorumlusu Falih Şemmeri de söz konusu çukurun önemine dikkat çekerek, “Musul’da IŞİD’in suçlarına tanıklık eden çok yer var ama Xesfe çukuru en önemli tanık. Çünkü yüzlerce masum sonsuza kadar buraya gömüldü” diye konuştu.

 

Rûdaw’ın tanınan gazetecisi Şifa Gerdi, 25 Şubat 2017’de “Ölüm Çukuru”yla ilgili haber yapmak için bir grup Heşdi Şabi mensubuyla o noktaya yaklaştığında, tuzaklanmış bir bombanın patlaması sonucu şehit düştü. Kameraman Yunus Mustafa da yaralandı.

 

Şifa Gerdi kimdir?

 

Musul'da şehit düşen Şifa Gerdi, 1 Temmuz 1986'da Doğu Kürdistan'ın (İran Kürdistanı) Zewe köyünde dünyaya geldi.

 

Gerdi'nin ailesi 1980'lerde Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in zulmünden dolayı Doğu Kürdistan'a  göç etmişti.

 

Şifa Gerdi, 2006 yılında Bilgisayar Teknik Enstitüsü, 2013'te ise Selahaddin Üniversitesi İletişim bölümünden mezun oldu.

 

2006'da gazeteciliğe başlayan Şifa Gerdi, 2007 - 2010 yılları arasında gazeteciliğin yanı sıra öğretmenlik de yaptı.

 

Rûdaw Medya Grubu'nun yöneticilerinden olan Şifa Gerdi, kuruluşundan bu yana Rûdaw'ın tanınan ekran yüzüydü.

 

Musul operasyonunun başından beri “Focus Musul” adlı programı sunan Şifa Gerdi, savaş muhabiri olarak cephelere giderek, gelişmeleri yakından takip ediyordu.