Şİİ MATEMİ - Başlarına çamur sürdüler

Bağdat (Rûdaw) – Bağdat’ta Şiilerin en önemli imamlarından olan İmam Musa Kazım’ın matemi için halk, başına çamur sürdü.

 

Çok sayıda Şii, Bağdat’ta İmam Musa Kazım’ın türbesinin yer aldığı camiye ulaşmak için uzun bir mesafe katetti.

 

Burada toplanan Şiiler farklı ritüellerle yas tuttu. Kimisi kendini zincirledi, kimisi başına vurdu. Seyid Zeyneb Hizmetkârları grubu da matem için Meysan kentinden geldi.

 

Gruptaki kişilerden Muhammed Salim, “Meysan Vilayeti’nden Musa Kazım’ın matemi için geldik. Onu keder ve üzüntüyle yad ediyoruz” dedi.

 

Basralı Seyid Haydar ise yanında çamur kovasıyla mateme katıldı. İnsanları kutsamak için başlarına çamur süren Seyid Haydar, “Bu çamur mührünün anlamı İmam Musa Kazım için duyulan üzüntüdür. Mevlamız İmam Musa Kazım, zindana atılan imam, zehirlenen, zulmedilen imam. Allah’ın selamı üzerine olsun” diye konuştu.

 

Matem törenine kadınlar da yoğun şekilde katıldı. Arube Kazım isimli kadın, “Nehrevan’dan geldim. Her yıl bu mateme yürüyerek geliyorum. Cafer oğlu İmam Musa Kazım’ın şehadet günü acı ve kederle doludur” ifadelerinde bulundu.

 

Ziyaretçiler boş buldukları yerlerde uzanıp dinlenip, ücretsiz dağıtılan yemekleri yedi. Ancak yemek artıkları olduğu gibi yerlerde bırakıldı.

 

Şiilerin 7’nci imamı Musa Kazım, 1218 yıl önce Abbasiler döneminde Bağdat’ta tutulduğu hapishanede Sindi isimli komutanın emriyle zehirlenerek öldürüldü.