35 cami minaresinin inşasında yolsuzluk tespit edildi

Erbil (Rûdaw) - Irak Temizeller Kurulu, Sünni Vakıflar Dairesi mühendislik dairesi genel müdürü ve diğer dört kişinin daha, kamu bütçesinden 1 milyar 571 milyar dinarı “boşa harcamaktan” tutukladıklarını duyurdu. Kurul, söz konusu şahısların 35 demir minarenin her biri için 56 milyon dinardan fazla ödediğini bildirdi.

Irak Temizeller Kurulu, Selahaddin kentinde yapılan inceleme ve soruşturmalar neticesinde Sünni Vakıflar Dairesi mühendislik dairesi genel müdürü ve diğer dört kişinin “yolsuzluk” şüphesi ile gözaltına alındığını açıkladı.

Açıklamada, söz konusu kişilerin kamu bütçesinden 1 milyar 571 milyon 800 bin dinar tutarında bir meblağı “boşa harcadıkları” ifade edildi.

Buna göre, Yolsuzlukla Mücadele Yüksek Komisyonu ile yapılan koordinasyon neticesinde Bağdat Soruşturma Müdürlüğü'ne bağlı teftiş ekibinin de yardımıyla, saha incelemeleri sayesinde Selahaddin vilayetindeki demir minarelerin her birine 56 milyon 500 bin dinar harcandığı tespit edildi.

Selahaddin mahkemesi, Irak Ceza Kanunu'nun 340. maddesi uyarınca 4 şahıs hakkında tutuklama kararı verdi.

Irak Parlamentosu Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu üyesi Hadi Selami, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Yolsuzluk devletin hücrelerine işlemiş. Biz bunu ortadan kaldırmak istiyoruz. Fakat görüyoruz ki yolsuzluk ve haksız kazanç dini makamlara kadar sızdırılmış” dedi.  

Son yıllarda, bir çok milletvekili, Sünni vakfına karşı çeşitli suçlamalarda bulunarak yolsuzlukla suçlamıştı.