Irak Savunma Bakanı hakkında inceleme başlatıldı

Bağdat (Rûdaw)- Irak Savunma Bakanı Najah Hassan Şammari'nin İsveç vatandaşı olduğu iddia edildi. Irak Parlamentosu Temiz Eller Komisyonu söz konusu iddiaya ilişkin inceleme başlattı.

İsveç devlet televizyonu SVT'nin haberine göre, geçen haziran ayında Irak Savunma Bakanlığına getirilen Najah Hassan Şammari'nin, İsveç vatandaşı ve Stockholm nüfusuna kayıtlı olduğu ileri sürüldü.

Haberde, Şammari'ye 2016'da birkaç ciddi suçlama yöneltildiği ancak yargılamanın duruşmadan bir gün önce durdurulduğu da belirtildi.

İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist'in Basın Danışmanı Toni Eriksson da SVT'ye yaptığı açıklamada Şammari'nin İsveç vatandaşlığı bulunduğunu söyledi.

Haberde ayrıca Irak'ta 2006 yılında çifte vatandaşlığın önünün açıldığı ancak bu durumdakilerin anayasaya göre bakanlık gibi yüksek mevkilere getirilmediği kaydedildi.

Şammari’nin eşinin Stockholm yakınlarında bir mahallede yaşadığı ve kendisine ev verildiği, 2013 -2014 yıllarında da düşük bir geliri olduğu kaydedildi.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Temiz Eller Komisyonu Üyesi Yusuf Kilabi, söz konusu iddialara ilişkin komisyonun inceleme başlattığını söyledi.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tahsin Xefaci’ye konuya ilişkin açıklama yapamayacağını belirterek, “Bu konu benimle ilgisi yoktur” dedi.

İsveç basını Şammari’nin 2009 yılında, ailesinin de 2012 yılında İsveç’e gittiği belirtilerek, Şammari ve ailesinin 2015 yılında ülkenin vatandaşlığına geçtikleri kaydedildi.

Şammari hakkında yapılan incelemede, birkaç yıl hükümetin açtığı İsveççe kursuna gitmesine rağmen bu dili anlamadığı belirtildi.