GEREKÇE ‘İHANET!’ – Büyük aşiret savaştan çekildi!

23-05-2015
Rûdaw
Etiketler Enbar Ramadi IŞİD Aşiret
A+ A-

Haber Merkezi – Irak’ın Enbar vilayetinde Albufahd Aşireti, devletin kendilerine ihanet ettiği gerekçesiyle IŞİD’e karşı savaştan çekilerek tarafsız kalacağını duyurdu.

 

Albufahd Aşireti Reisi Şeyh Rafii Abdülkerim, yaptığı açıklamada, hükümetin kendilerine silah vermediğini belirterek, “Bugünden itibaren aşiretimiz savaşmayacaktır. Güvenlik güçleri aniden bölgeyi terkederek bizi kaderimizle başbaşa bıraktılar. Bize ihanet ettiler” dedi.

 

Enbar’in merkezi olan Ramadi’nin düşüşüne ilişkin olarak da Şeyh Rafii Abdülkerim, “Aşiret milislerimiz güvenlik güçlerinin akşam saat 18.00’de kentten çekilerek bize uğrattıkları ümitsizliğe bakmaksızın savaştılar” ifadelerini kullandı.

 

Ramadi’nin doğusunda yaşayan Albufahd Aşireti’nin reisi şunları söyledi:

 

“Kentin doğusunda Cwebe bölgesinde bir savunma hattı kurarak gerekli milislerle silahları yığdık. Güvenlik güçlerinden kalanları cepheyi leriçin ikna etmeye çalıştık ancak ateş açılınca kaçmaya devam ettiler.”

 

Şeyh Rafii Abdülkerim, Cwebe bölgesinde savunma hattının bir gün sonra kırılmasından sonra milislerin çekilerek Hısebe bölgesinde bir savunma hattı daha oluşturduklarını aktararak, “İkinci savunma hattından da güvenlik güçleri aniden, hiçbir gerekçeleri olmadan ve bize bilgi vermeden çekildiler. Bize bilgi verselerdi tedbir alır, savunma hattını korurduk” ifadelerinde bulundu.

 

Irak güvenlik güçlerinin gecenin karanlığında kendilerini IŞİD’e karşı yalnız bıraktığını söyleyen Şeyh Rafii Abdülkerim, IŞİD’in Halidiye ve Hısebe arasında bulunan Mezik bölgesine ulaştığını ve bölgenin büyük bir bölümü işgal ettiğini iletti.

 

IŞİD, günler süren şiddetli çatışmaların ardından 15 Mayıs’ta Enbar vilayetinin idari başkenti Ramadi’nin büyük bölümünü, 18 Mayıs’ta da tümünü yeniden kontrolüne almıştı.

 

Albufahd Aşireti Irak’ın en büyük ve güçlü Sünni kabilesi Dulaim veya Dulaimi’nin dört ana aşiretinden biri. Dulaim kabilesi mensuplarının 7 milyon kişinin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Ülkenin Suriye Kuveyt ve Ürdün sınır bölgelerinde yaşayan Dulaim kabilesi, ayrıca Hille kentinin aşağısında, Bağdat’ın güneyinde, Felluce, Ramadi, Kaim, Samarra ve Musul gibi kentlerde ikamet ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli