Şii lider: Saddam Hüseyin Hint kökenli

Haber Merkezi - Asaibi Ehli Hak Hareketi Genel Sekreteri Kays el-Hazali, devrik diktatör Saddam Hüseyin'in DNA testinin Hint kökenli olduğunu kanıtladığını öne sürdü.

Hazali, cumartesi günü Bağdat'ta Ramazan Bayramı vesilesiyle verdiği hutbede “istikrarı bozmaya yönelik bazı komplolar ve projeler” yürüten “yarı aydınlar” olarak tanımladığı kişilere sert eleştiriler yöneltti.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre Hazali, “Saddam Hüseyin, Irak halkının Hint kökenli olduğu söylüyordu. Onun Hindistan kökenli olduğu DNA testinden sonra anlaşıldı” dedi.

Hazali, Saddam’ın etnik kökenini nasıl anladığını ve soyunu genellikle özel laboratuvarlarda yapılan genetik testlerle nasıl öğrendiğine değinmedi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Hazali’ye yakın bir kaynak, Hazali’nin sözlerinin geçtiğimiz yüzyılda Irak'ta yaşayan halkların soylarıyla ilgilenen Iraklı araştırmacılar tarafından hazırlanan araştırmalara dayandığını belirtti. Kaynak araştırmacıların, el-Nada aşiretinin “Hint-Aryan” kökenli olduğu sonucuna vardıklarını, ancak bu çalışmaların güvenilirliğini doğrulamanın zor olduğunu ifade etti.

Irak resmi medyasına bağlı eş-Şebeke dergisi, 2017 yılında “Saddam Hüseyin'in kökenleri” üzerine bir araştırma yayınladı. Araştırmada, Saddam Hüseyin'in DNA testinin onun özellikle Pakistan, Hindistan, Tacikistan, Belucistan, İran ve Afganistan'da olmak üzere Güney Asya’da ve biraz da Ortadoğu'da yayılmış olan ‘L’ soyundan geldiğini kanıtladığı iddia edildi.

Araştırmada bu sonuca nasıl ulaşıldığına dair herhangi bir açıklama yapılmadığı gibi, bu iddiaları doğrulayan bilimsel bir kaynağa da atıfta bulunulmadı.

Hazali'nin açıklamaları sosyal medyada tartışmalara yol açarken, sosyal medya kullanıcılarının birçoğu bunu “halkı önemli olaylardan uzaklaştırma girişimi” olarak niteleyerek eleştirdi. Bazıları ise Iraklı aşiretlerin bazılarının Arap olmadıklarına dair bilimsel açıklamalara atıfta bulundu.

Şaru’l Avsat’a göre Asaibi Ehli Hak Hareketi’nin 2018 yılında Irak Parlamentosu’na girmesinden beri hareketin lideri Hazali, silahlı bir grubun liderine ilişkin basmakalıp imajdan kurtulmaya ve farklı bir toplumsal ve siyasi rol oynamaya çalışıyor. Öyle ki, daha önce kurulan iki hükümette Kültür Bakanlığı görevinin kendisine verilmesini talep etti.