Irak Başbakanı: Mühendis Barzani’ydi

Bağdat (Rûdaw) - Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, “Barzani, Irak’ın yanı sıra bölge ve dünyada ilişkilerin yeniden inşa sürecinin mühendisiydi” dedi.

 

Başkan Mesud Barzani, bu sabah Bağdat’ı ziyaret ederek Abdil Abdilmehdi ile bir araya geldi.

 

İkili toplantı sornası kısa bir açıklama yaptı.

 

Adil Abdulmehdi, sayın Mesud Barzani’nin ziyaretinden dolayı şeref duyduklarını belirterek, “O eski bir mücadelecidir. Onu, Kürdistan’ın dağlarında, Irak’ta dektarölüğü yıkarak demokrasiye doğru değişim sürecine öncülük ettiği sırada tanıdım.  O Irak ve Kürt halkları uğruna mücadele verdi” dedi.

 

Adilabdulmehdi açıklmasının devamında şunları söyledi:

 

“Kürdistan Bölgesi Başkanı sayın Mesud Barzani, Irak’ın yanı sıra bölge ve hatta dünyada ilişkilerin yeniden inşa sürecinin mühendisiydi. Büyük bir önderi karşıladık. O bir liderde olması gereken tüm vasıfları taşıyan biri. Büyük sayıgı duyar tekrar hoşgeldiniz diyoruz. Ebu Mesuru ile Ebu Haşım isimleriyle birbirimize hitap etme konusunda anlaştık. Görüşmenin başında bunun iki kişi arasında en büyük sayıgı olduğunu dile getirdik. Bu dostluk ve kardeşliğin ifadesidir. Ayrıca aramızda uzun geçmişe dayanan ortak bir tarih var. Tekrar hoşgeldiniz. Bildiğim kadarıyla Iraklı şahsiyetlerle yoğun bir programı var. Allah’ın izniyle karşılaştığımız sorunları çözmenin yanı sıra elde edilen kazanımları güçlendirmek için Bağdat ve Erbil’in yanı sıra Irak’ın her yerinde yapılan görüşmeleri yeniden gerçekleştireceğiz.  Yeniden hoşgeldiniz. Sizi ve beraberinizi heyeti misafir etmekten memnuniyet duyuyoruz.”

 

Başkan Barzani’den Abdulmehdi’ye: Sen kardeş ve arkadaşımsın

 

Başkan Mesud Barzani, kardeş ve arkadaşım Adil Abdulmehdi’yi yeni görevinden dolayı kutlamak amacıyla Bağdat’ı ziyaret ettiğini belirtti.

 

Görüşmenin başında üzerinde anlaştığımızı Ebu Haşım ve Ebu Mesur isimleriyle hitap etme anlaşmasına bağlı kalacağım.

 

İlişkilerimiz geçmişe dayanıyor. Rejim devrilmeden önce ve sonrasında çok zor durumlarda aramızdaki güveni inşa ettik. Ebu Haşım (Adbulmehdi)  karşılaştığı sorunlar zorluklara rağmen yeni Irak’ın inşasında da önemli rol oynadı. O anayasanın yazmında da belirli bir ol oynadı.”

 

Başkan Barzani Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerin geleceğine ilişkin olarak şunları kaydetti:

 

“Hayırlı bir başlangıç olur. Biz her türlü desteği veriyoruz. Bir hakime sordular: Kardeşini mi yoksa arkadaşını mı seviyorsun. O da dedi ki; “Kardeşim eğer arkadaşım ise.” Bu yüzden Ebu Halşım sen kardeşim ve arkadaşımsın. Buradan da kardeşim Adil Abdulmehdi’ye her türlü desteğimi ifade ediyorum. Geçmişten gelen güçlü ilişki ve güveni daha da güçlendirmek ve sorunları tüm çözümek için irtibat için olacağız. Göstermiş olduğunuz misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum. Tekrar kardeşimi kutluyor ve başarılar diliyorum.”