'Irak'ın iç işlerine karışıyor' tartışması: İngiltere Büyükelçiliğinden açıklama

Erbil (Rûdaw) - İngiliz büyükelçiliği, Bağdat'ın İngiliz Büyükelçisini Irak'ın işlerine karışmakla suçlamasının ardından Irak ile "birlikte çalışmaya devam etmekten mutluluk duyduğunu" açıkladı.

İngiltere'nin Bağdat Büyükelçiliği Sözcüsü Dünya Tanoviç, Rûdaw'ın gönderdiği bir e-postaya verdiği yanıtta, "Irak devletiyle ilişkilerimiz derin ve uzun soluklu olup, bugün modern ve iddialı bir ortaklığa dayanmaktadır. Birlikte çalışmaya devam etmekten memnuniyet duyuyoruz” ifadeleri kullandı.

Daha önce Irak Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın içişlerine "müdahale" iddiasıyla İngiliz büyükelçiliğine bir nota mektubu göndererek, İngiliz Büyükelçisinin ülkenin imajını "karanlık" olarak gösterdiğini açıklamıştı.

İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Stephen Hitchens'in, Rûdaw’daki bir programda yaptığı açıklamalar siyasi ve diplomatik tepkilere yol açtı. Irak’taki bazı siyasi partiler, İngiliz diplomatın özür dilemesini istedi.

Daha önce Rûdaw TV'de yayınlanan "Bestoon talk" programına katılan Stephen Hitchens, "Devlet kontrolü dışındaki milisler Irak'ı uluslararası bir belaya sokabilir, hatta onu savaşa sürükleyebilir” demişti.

Programdaki bu sözler Kürtçe ve Arapça olarak yayınlandıktan sonra Irak’ta sosyal medyada büyük sarsıntı yarattı. Farklı çevrelerin tepkileri yerel ve uluslararası medyanın manşetlerine taşındı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Hitchens'in sözlerini "Irak'ın içişlerine müdahale ve diplomatik görevlerin ihlali" olarak nitelendirdi.

Maliki: İngiliz Büyükelçisi özür dilesin

Geçen hafta Irak eski Başbakanı Nuri el-Maliki liderliğindeki İslami Davet Partisi yaptığı açıklamada, İngiliz Büyükelçi'nin Irak'taki güvenlik durumu hakkında yaptığı açıklamaların diplomatik rolünü ve uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini belirtti. Maliki, İngiliz Büyükelçinin “özür dilemesi gerektiğini” söyledi.

Hitchens, Rûdaw’a "Elbette, Irak’taki güvenlik durumu eskisinden 100 kat daha iyi, ancak hala İngilizlere, hatta bana yönelik tehditler mevcut. Bazı milisler bizi sevmiyor, bu yüzden örneğin akrabalarımı Irak'ı ziyaret etmeye teşvik edemem. Bu, güvenlik kontrolü ve silahların yayılmasında kontrol eksikliği sorununun bir parçası, ancak çok sayıda turistin bu güzel ülkeyi ziyaret etmek için geri döneceği günü sabırsızlıkla bekliyorum” demişti.

Diğer taraftan, İslami Davet Partisi Sözcüsü yaptığı açıklamada, "İslam Peygamberi (sav)'in soyundan gelen İmam Hüseyin'in (as) 40'ıncı yıldönümüne katılmak üzere Irak içinden ve dışından milyonlarca kişinin kutsal şehir Kerbela'yi ziyaret etmesi, ülkedeki güvenlik ve istikrarın seviyesini kanıtlıyor” ifadesini kullandı.

Ayrıca Irak Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Stephen Hitchens'in siyasi ve güvenlik durumuyla ilgili açıklamaları, hükümet ve oluşumlarının da dahil olduğu Irak hakkında karamsar bir tablo çizdi” değerlendirmesinde bulundu. 

Tepkiler, aralarında Reuters, Sky News Arabia, Hadas, Arab News, Al Jazeera, The National, Independent Arabic, CNN Arabic, Al-Sharq al-Awsat ve daha birçoklarının bulunduğu yerel ve uluslararası medyada manşetlere taşındı.