Fuad Hüseyin ile Hakan Fidan'dan ortak açıklama

22-08-2023
Etiketler Hakan Fidan Irak Fuad Hüseyin Türkiye Kürdistan Petrolü PKK Kur'an-ı Kerim
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan ile görüşmelerinde Kürdistan petrolünün Ceyhan limanından ihraç edilmesi meselesini ele aldıklarını söyledi. Hüseyin "Irak anayasasına bağlıyız ve hiçbir örgütün Irak topraklarını başka ülkelere saldırmak için kullanmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Hakan Fidan da “Irak'ın dostluk ve kardeşlik gereği PKK'yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin resmi temaslarda bulunmak üzere Bağdat’ta gelen Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından her iki bakan basın açıklamasında bulundu.

İlk olarak söz alan Fuad Hüseyin, Hakan Fidan’ın Türkiye Dışişleri Bakanı olarak Bağdat'a ilk ziyareti olduğunu belirterek mevkidaşı ile Irak-Türkiye ilişkileri konusunda pratik ve önemli bir toplantı gerçekleştirildiklerini söyledi.

Hüseyin: Hiçbir örgütün Irak topraklarını başka ülkelere saldırmak için kullanmasına izin vermeyeceğiz

Görüşmede iki ülke arasındaki önemli konulara değindiklerini aktaran Hüseyin, "Irak ile Türkiye ilişkileri iki taraf için de önemli. Türk hükümeti ve bakanlıklarıyla sürekli görüşmeler aracılığıyla bu ilişkilerin geliştirilmesine önem veriyoruz. Coğrafi, insani, tarihi ve kültürel ortaklıklarımız bu ilişkilerimizin temelini oluşturuyor” dedi.

Hüseyin, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere de işaret ederek, "Türkiye ile ticari ilişkilerimiz hızlı şekilde ilerledi ve gittikçe gelişmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Görüşmede Kürdistan petrolünün Türkiye üzerinden ihraç edilmesi konusunu ele aldıklarını kaydeden Hüseyin, petrolün Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye'ye Cihan Boru Hattı'na ihraç edilmesi sorununun çözülmesi temennisinde bulundu.

Hüseyin, iki ülkenin de iklim değişikliğinin yansımalarından etkilendiğini ifade ederek, "Görüşmemizde su meselesine de değindik. İki ülke de iklim değişikliğinden etkileniyor. İklim değişikliği ve kuraklık Irak'ta tarım ve ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Bu alanda (su meselesi) ortak ve sürekli bir işbirliğine ihtiyacımız söz konusu" sözlerini sarf etti.

Hüseyin, Irak'ın sudan adil bir pay alması konusunu ele aldıklarını ve Fidan’ın soruna kalıcı çözüm için koordinasyon önerisinde bulunduğunu söyledi.

Toplantıda güvenlik meselelerini de ele aldıklarını aktaran Hüseyin, "Irak anayasasına bağlıyız ve hiçbir örgüt veya partinin Irak topraklarını başka ülkelere saldırmak için kullanmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Hüseyin görüşmede ayrıca Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki Türk askeri varlığının dosyasın da ele alındığını kaydetti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beklenen Irak ziyaretine ilişkin Hüseyin, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinin de zeminini hazırlamak için iki taraf arasında ortak anlaşmalar ve mutabakat zaptlarını hızlıca imzalamamızı temenni ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Hüseyin, Irak'ta 850 Türk şirketinin faaliyet gösterdiği bilgisini vererek, söz konusu Türk şirketlerinin inşaat ve imar alanında çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

Irak Dışişleri Bakanı, iki ülke arasında giriş vizesi konusunun da gündeme geldiğini belirterek, iki tarafın da bu konuda kolaylık sağlaması gerektiğine işaret etti.

Hüseyin, görüşmede ayrıca Avrupa'daki İslam karşıtı eylemlerin artışının da masaya yatırıldığını aktararak, "Avrupa'da yaygınlaşan ve tehlikeli boyuta varan İslamofobi meselesi konusunda da ortak çalışmalar yürütmeyi görüştük" diye konuştu.

Fidan: PKK’yı terör örgütü olarak resmen tanımalarını bekliyoruz

Ardından söz alan Hakan Fidan, “Türkiye Cumhuriyetimiz için Irak dış politikada en önem verdiğimiz yerlerden birisidir. Irak’ın toprak bütünlüğünün siyasi birliğinin korunması önceliklerimizdendir. Bu yaklaşımımızı bundan sonra da titizlikle muhafaza edeceğiz. Irak’ı stratejik hedeflerimizi birlikte uygulayabileceğimiz bir ortak olarak görüyoruz” dedi.

Türkiye’nin Irak ile olan ekonomik ilişkilerine de önem verdiğini vurgulayan Fidan, “An itibariyle ticaret hacmimiz 25 milyar dolarak yaklaşmaktadır. Ancak bu gerçek potansiyelin çok gerisindedir. Bunu daha da ileri taşımak için atmamız gereken adımlar var. Ticaret dünyasının sıkıntı yaşamaması için neler yapılması gerekiyor bu konuda fikir alışverişinde bulunduk. Atmamız gereken adımlar konusunda fikir birliğine vardık” ifadelerini kullandı.

Fidan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin öncülüğünü yaptığı Kalkınma Yolu Projesini kuvvetle desteklediklerini vurgulayarak, “Bu stratejik hamlenin Irak’ı bölgenin ulaştırma üssü haline getireceğini düşünüyoruz. Bu nedenle tüm bölge ülkelerini bu projeye destek vermeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Görüşmede PKK konusunun da gündeme gelediğini aktaran Fidan şöyle devam etti:

“Terörle mücadele de gündemimizdeydi. Ortak düşmanımız olan PKK terör örgütünün ikili ilişkilerimize zarar vermesine izin vermemeliyiz. PKK birçok Irak köyünü işgal etmiş durumdadır. Suriye ve Irak arasında terör koridoru ile bu iki bölgeyi birleştirme hedefindedir. Emperyal güçlerin maşası olan PKK’ya karşı Irak’lı kardeşlerimizin mücadelesini destekliyoruz. Kendilerinden PKK terör örgütü olarak resmen tanımalarını da bekliyoruz. Biz ismi ne olursa olsun Irak’ın toprak bütünlüğüne kast eden her türlü terör örgütüne karşı Irak’la birlikte çalışmaya hazırız.”

Hakan Fidan, “Irak’ın yaşadığı su sıkıntısını yakından takip etmekteyiz. Bu konuya tamamen insani bakımdan yaklaştığımızı belirtmek isterim. Bölgemiz son yılların en kurak döneminden geçmektedir. Su konusunda bilimsel bir akışta kesintisiz işleyen bir iş birliğine önem vermekteyiz” dedi.

Ayrıca görüşmede, Avrupa'da yaşanan Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılara da değinildiğini ifade eden Fidan, "Bu tehdide karşı İslam dünyası olarak birlikte mücadele etmekteyiz" diye konuştu.

Fidan, geçen ay söz konusu saldırılara ilişkin Iraklı mevkidaşı Hüseyin'in de girişimiyle İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları olarak olağanüstü toplandıklarını anımsattı.

Fidan, "İİT bünyesindeki çalışmalarımız neticesinde, kutsal kitapların yakılması Birleşmiş Milletler tarafından dini nefret ve uluslararası hukukun ihlali olarak tanımlandı. Bu İslam düşmanlığıyla mücadelede tarihi bir adım teşkil etti. Ben katkısından dolayı değerli dostuma tekrar teşekkür etmek istiyorum. Birlik içerisinde olursak kutsal değerlerimize saldıranlar harekete geçmeden önce bir kez daha düşünecekler, bundan eminim" diye konuştu.

Bağdat ziyareti sırasında şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverlik için teşekkür eden Fidan, "Sevgi, paylaşma ve yardımlaşma duygularını pekiştiren muharrem ayının da tüm Müslümanlara ve insanlığa hayırlı olmasını diliyorum" ifadesini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli