HRW: Irak’lı ajans yüzlerce kişiyi tutukladı

22-07-2018
Rûdaw
Etiketler Musul İstihbarat Tutuklu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İnsan hakları İzleme Örgütü (HRW), Irak’ta “Ulusal Güvenlik Hizmetleri” adlı ajansın Musul’da yüzlerce kişiyi tutukladığını ve gözaltındakilere işkence yaptığını ileri sürdü.

 

HRW tarafından yayımlanan raporda, Irak Başbakanlığı’na bilgi akışı sağlamakla görevli olan bu ajansın, 4 Temmuz 2018 gününe kadar Musul’da toplam 427 kişiyi gözaltında tuttuğu belirtildi.

 

Raporda, Nisan ayında HRW’ye konuşan ve daha önce bu ajans tarafından tutuklanan bir kişinin ifadelerine yer verildi.

 

Buna göre herhangi bir tutuklama yetkisi bulunmayan “Ulusal Güvenlik Hizmetleri” adlı istihbarat ajansı tarafından gözaltına alınanlar hiçbir şekilde avukat tutma, ailesiyle görüşme ve sağlık kontrolü gibi temel haklarından yararlanamıyor.

 

HRW’ye konuşan mağdur, bazı kişilerin sorgu için yaklaşık 7 ay alıkonulduğunu ve işkence nedeniyle bir kişinin ölümüne tanık olduğunu belirtti.

 

HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika Şubesi Başkan Yardımcısı Lema Fakih de bu konuda, “Bağdat’ta görüştüğümüz Ulusal Güvenlik Hizmetleri yetkilileri, ajansın istihbaratla görevli olduğunu, herhangi bir cezaevlerinin olmadığını ve tutuklama yetkilerinin bulunmadığını söyledi. Ancak tutuklularla görüştüğümüzü gördüklerinde tavırlarını değiştirdiler” dedi.

 

Rapor ayrıca 17 Nisan 2018’de Ulusal Güvenlik Hizmetleri’nden bir yetkilinin bazı kişileri 48 saatliğine gözaltında tutup daha sonra cezaevlerine naklettiklerini kabul ettiği bilgisine yer verildi.  

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli