16 Mart Halepçe Katliamı Günü Irak'ta resmi tatil ilan edildi

22-05-2024
Rûdaw
Etiketler Rûdaw Medya Grubu Amerika Birleşik Devletleri Telly Ödülü Irak Parlamentosu Irak Halepçe Enfal
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Irak Parlamentosu eski Irak rejiminin gerçekleştirdiği Halepçe ve Enfal katliamları ile Şabaniye ayaklanmasında katledilen Şiilerin anısına 16 Mart'ı resmi tatil ilan etti.

Irak Parlamentosunda resmi tatil günlerinin belirlendiği yeni bir karar tasarısı oylamaya sunuldu.

Parlamentoda yapılan oylamada Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen Halepçe ve Enfal katliamları ile Şabaniye ayaklanmasında katledilen Şiilerin anısına 16 Mart resmi tatil olarak ilan edildi.

Rûdaw’a konuşan Irak Güvenlik Konseyi üyesi Sırwa Zangana, "Parlamentoda 16 Mart, Halepçe yönelik kimyasal saldırı Enfal katliamı ve Şiilerin Şabaniye ayaklanmasını da içeren önceki rejimin kurbanları adına resmi tatil olarak tasarıya eklendi” dedi.

Resmi tatil kararı Irak’ın genelini kapsıyor. 21 Mart Newroz Bayramı ve Şiilerin Gadir bayramı Irak’ta resmi tatil günleri olarak belirlendi.

Rûdaw’a konuşan Irak parlamentosunun Şehitler, Mağdurlar ve Mahkumlar Komitesi üyesi Çiro Heme Şerif, "14 Nisan'ın Enfal Katliamı Günü olarak tanınması ve resmi tatil günü ilan edilmesi için imza topladık, ancak teklif reddedildi ve 16 Mart Günü ile birleştirildi" diye konuştu.

Tasarıdaki diğer 24 tatil günü ise bileşenlerin özel günlerine yönelik. Hıristiyanların iki günü, Sabai Mandailerin altı günü, Ezidi Kürtlerin 14 günü ve "Musevi" olarak adlandırılan Iraklı Yahudilerinin ise üç resmi tatil günleri var.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli