Irak, Türkiye, Katar ve BAE Kalkınma Yolu Anlaşması’nı imzaladı

22-04-2024
Etiketler Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesi Katar BAE Irak Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi – Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında Kalkınma Yolu Projesi'nde iş birliğine ilişkin dörtlü mutabakat zaptı imzalandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Bağdat’a düzenlediği ziyarette Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında Kalkınma Yolu Projesi'nde iş birliğine ilişkin dörtlü mutabakat zaptı imzalandı.

Erdoğan ve beriberindeki heyet Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile görüştü. Bu görüşme sonrası Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi Anlaşması imzalandı. 

Bağdat'taki Hükümet Sarayı'nda imzalanan mutabakat zaptı, Erdoğan ve Irak Başbakanı Sudani himayesinde gerçekleşti.

İmza töreninde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muhaybis, Katar Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Casim bin Seyf es-Sulayti ile BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Süheyl Muhammed el-Mezrui de hazır bulundu.

Sudani: Anlaşma köprü vazifesi görecek

Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Sudani, anlaşmanın bölge halkları için bir köprü vazifesi göreceği söyledi ve "Bu, halkların birbirini daha iyi anlamasını sağlayacak. Güvenlik ve istikrara katkıda bulunacak" dedi.

Sudani, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile güvenlik konusundaki engellerle mücadeleyi, terörist unsurların varlığı ile mücadeleyi görüştük. Daha fazla kontrol ve istikrar için Türkiye ırak sınır bögesi güvenliğini görüştük" diye ekledi.

Erdoğan’dan Kalkınma Yolu açıklaması

Erdoğan da konuşmasının başında Kalkınma Yolu Projesi'ne değindi.

Erdoğan, "Kalkınma Yolu Anlaşması sağlam bir yol haritasıdır. Güvenlik, terörle mücadele, enerji, eğitim, sağlık, çevre konularında müzakerelerin sürdürülmesini sağlayacak ortak daimi komiteler kurulmasına karar verdik. Anlaşmaların hayata geçirilmesi için gereken koordiasyonu sağlayacağız" açıklamasını yaptı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka

Kanada'nın Irak Büyükelçisi: Kürdistan parlamento seçimleri için desteğe hazırız

Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin Ekimde yapılmasına karar verilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "İstenildiği takdirde seçimlerin yapılmasına yardım etmeye hazırız" dedi.