IRAK- Bileşenlerin çatışması umutları yok etti

22-04-2018
Rûdaw
Bağdat
Bağdat
Etiketler Irak Baas Saddam Hüseyin Bileşenler Mezhep savaşı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Iraklıların barış ve demokrasi beklentileri Baas rejiminin 2003 yılında yıkılmasının ardından gerçekleşmedi.

 

Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin 2003 yılında yıkılmasının ardından Iraklılar yeni bir sürecin başlayacağını ve diktatörlüğün yerini demokrasinin alacağını umuyordu.

 

Ancak Irak’ta etnik ve mezhep çatışmalarınin başlaması Iraklıların söz konusu umutlarını yok etti.

 

Avrupa Birliği (AB) tarafından yayımlanan bir raporda, Irak’taki etnik ve mezheplerin hangi sebeplerden dolayı güçlendiğine yer verildi:

 

- Siyasi partilerin oy almak için etnik ayrımcılığı kullanmaları

- Parlamentoda bileşenlere verilen kotalar

- Sünnilere Baas nitelendirilmesinde bulunması

- Milis ve silahlı grupların askeri güce sahip olması

 

2006 yılında Askeri Cami’ye saldırı düzenlenmesiyle, 2003 yılının ardından tekrardan mezhep savaşının başlamasına neden oldu.

 

Şii milislerin saldırısının ardından 2 yıl süren mezhep savaşlarında bir çok kişi öldü ya da evlerinden göç etmek zorunda kaldı.

 

ABD’nin 2011’de askerlerini çekmesiyle ülkedeki uyuşmazlık ve çatışmalar arttı. Dönemin Başbakanı Nuri Maliki Şii olmayanlara karşı sert bir politika izledi.

 

Uluslararası Barış Kuruluşu tarafından hazırlanan raporda, Nuri Maliki’nin yetkilerini arttırarak orduyu ve emniyet güçlerini kontrolü altına aldığı ifade edildi.

 

Sadece Sünnilere karşı mezhep savaşı yürütülmedi ayrıca Kürtler de hedef alındı. Bağdat bu amaç doğrultusunda Kürdistan Bölgesi’nin bütçesi ve memur maaşlarını kesti.

 

Irak’taki bütün bileşenlerin hakkını güvence altına alan Irak Anayasası’nın uygulanmaması Kürtlerin bağımsızlık referandumunu gerçekleştirmesine neden oldu.

 

Irak Parlamentosu seçimleri IŞİD’in yenilgiye uğratıldığı ancak savaşın ardından büyük bir yıkım bıraktığı bir dönemde gerçekleşiyor. Bileşenler arasında güvensizlik ise sürüyor.

 

Iraklılar bu yıl, 2003 yılındaki isteklerinin gerçekleşmesini ümit ediyorlar. Ama mezhepçilik ve yanlış siyaset söz konusu ümitlerin gerçekleşmesini engelliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli