Dinar, Bağdatlı hamalların belini büküyor

22-01-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Irak Dinar Hamallar
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak dinarının ABD doları karşısında değer kaybetmeye devam etmesi, Bağdat’ta çalışan hamalların yükünü daha da ağırlaştırıyor.

Bağdat’taki pazarlarda hamallık yapan 45 yaşındaki Hasan Salim, dinardaki istikrarsızlığın işlerini olumsuz etkilediğini ve dinardaki değer kaybından önce günde 20-25 bin dinar kazanırlarken şimdilerde 10-15 bin dinar kazandıklarını belirtti.

Rûdaw’a konuşan Salim, “Doların değerlenmesi işimizi tamamıyla durdurduğu gibi hepimizi son derece etkiledi. Bin dinar kazanabilmek için ağır yükler taşımamız gerekiyor. Bu yüzden yetkililerden bize maaş sağlamalarını talep ediyoruz. Çoluk çocuk sahibiyiz, bize ve çocuklarımıza sahip çıkılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Irak Planlama Bakanlığı verilerine göre, ülkedeki yoksulluk oranı yüzde 25’e ulaşmış durumda.

Irak Hükümeti verilerine göre ise 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 37.

Ülkedeki genç nüfusun yüksek oranı göz önünde bulundurularak yoksulluk oranının yüzde 30’e ulaştığına işaret ediliyor.

Rûdaw’a açıklamalarda bulunan Irak Planlama Bakanlığı Sözcüsü Abdulzehra Hindawi, “Irak’ta yoksulluğu azaltmak için bir strateji belirledik. Bakanlık, 5 yıllık bir plan üzerine çalışıyor. Yoksul haneleri kapsayan bu plan; sağlık, arazi ve konut sağlama ve bir miktar nakit yardımı içermektedir” diye belirtti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli