Kazimi’nin Sözcüsü: Öncelikle IŞİD'in mali kaynaklarını kurutmalıyız

Erbil (Rûdaw) - Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin Askeri Sözcüsü Yehia Rasool, Rudaw'a verdiği demeçte, Irak hükümetinin IŞİD'in saldırılarını önlemek için öncelikle mali kaynaklarının kurutulması gerektiğini söyledi.

Irak'ın Diyala kentine dün sabah erken saatlerde düzenlenen saldırıda 110 asker hayatını kaybetti. IŞİD aynı gün saldırıyı üstlendi.

Diyala ve diğer IŞİD saldırılarını Rûdaw’a değerlendiren Yehia Rasool, “IŞİD'in bize saldırmasını bekliyoruz. Mali kaynaklarını zayıflatmak için çalışmalıyız.  Uçaklarımızı kullanacağız, hava ve kara operasyonlarıyla IŞİD’e karşı koyacağız. Ama öncelikle mali kaynaklarını kurutmalıyız" dedi.

Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasındaki güvenlik açığından da IŞİD'in yararlandığını belirten Yehia Rasool, “IŞİD saldırılarını önlemek için tüm boşlukları doldurmaya çalışacağız. Ancak bu alanlar geniş ve kontrol edilmesi kolay değil” diye konuştu.

Sözcü Yehia Rasool, ayrıca Erbil ve Bağdat'ın ihtilaflı olduğu bölgelerde Peşmerge güçleriyle iyi bir koordinasyon içinde olduklarını söyledi.

Dünkü saldırı, 2022'de Irak ordusuna yönelik gerçekleşen en kanlı IŞİD saldırısı oldu. Saldırıda kısa süre önce evlenen 26 yaşındaki bir teğmen da hayatını kaybetmişti.

Ne olmuştu?

Irak'ın doğusunda IŞİD tarafından orduya düzenlenen saldırıda 11 Irak askeri hayatını kaybetmişti.

Diyala Operasyonlar Komutanlığının açıklamasına göre, IŞİD, Diyala vilayetine bağlı Uzaym nahiyesinde saldırı düzenlemişti. Saldırıda 11 Irak askerinin öldüğü bildirilmişti.

IŞİD saldırısı sonrası bölgeye üst düzey bir askeri heyetin gittiği ve saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldığı kaydedilmişti.