Ankara'dan, Kerkük ve Necef için resmi talep

21-12-2018
Rûdaw
Etiketler Kerkük Necef Türkiye
A+ A-

Bağdat (Rûdaw)- Türkiye'nin, Kerkük ve Necef kentlerinde başkonsolosluk açılması için Irak makamlarına resmi talepte bulundukları açıklandı.

 

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Kerkük ve Necef kentlerinde başkonsolosluk açılması için Irak makamlarına resmi talepte bulunduklarını söyledi.

 

Ülkenin diğer kentleri için Kerkük ve Necef'in de Türkiye açısından önemli olduğunu belirten Yıldız, konuşmasına şunları ekledi:

 

“Çok uzun süreden beri planladığımız adımı atarak, Kerkük ve Necef’te başkonsolosluk açılması için resmi talebimizi Irak makamlarına aktardık. Bu konu, önceki yıllarda da ikili ilişkilerde hep gündemdeydi.

 

Basra ve Musul başkonsolosluklarını yeniden faaliyete geçirme döneminde bu ivmeyi diğer şehirlerde de sürdürmek istedik. Her ikisi de hem Irak açısından hem de Türkiye ile ilişkiler açısından önemli şehirler. Buralarda başkonsolosluk açtığımız zaman vize başvuru merkezleri de açacağız. Şu an güney için vize başvuru merkezi sadece Bağdat'ta var. Dolayısıyla diğer şehirlerde başkonsolosluklarımızı açtığımız zaman buralarda vize başvuru merkezi ofisleri de olmak durumda.”

 

Kerkük'te başkonsolosluktan önce vize başvuru merkezi açılacağı bilgisini veren Fatih Yıldız, “Kerkük, Türkmen kardeşlerimizin varlığından dolayı Türkiye ile kan ve soy bağı içerisinde olan müstesna bir şehir. Onun ötesinde Kerkük’teki Arap, Kürt ve Hristiyanların da Türkiye ile köklü geçmişi ve olumlu bağları var.

 

Kerkük'e son aylarda iki ziyaret gerçekleştirdik. Görüştüğüm kentin tüm unsurlarının Türkiye'nin orada başkonsolosluk açma beklenti ve arzusu vardı. Bu (Başkonsolosluk), Kerkük'ün tüm unsurlarına erişecek ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Kerkük'e ekonomik, altyapı, ticaret ve diğer alanlardaki yatırımların koordine edileceği bir temsilcilik olacak.”

 

Necef'in, kendileri için önemini ilişkin ise Büyükelçi Yıldız, şu sözlerle anlattı:

 

“Necef, hem Irak hem de İslam alemi için önemli merkezlerden biri. Necef deyince Kufe ve Kerbela'yı da beraberinde düşünüyoruz. Her şeyden önce bizim için Ehlibeyt diyarı. Türkiye ve Türk vatandaşlarının Necef ve Kerbela gibi iki büyük merkeze olan teveccühleri bilinir. Konunun dini ve dini turizm boyutu da var. Yıl içerisinde önemli sayıda Türk vatandaşları buralara seyahat ediyor. Böyle bağlara sahip olduğumuz yerlerde de başkonsolosluk hizmeti vermemiz önemli.

 

Necef ve Kerbela, Irak açısından aynı zamanda önemli ticaret ve ekonomi merkezidir. Türkiye'nin bu şehirlerde aktif varlık göstermesinin mevcut ikili ilişkilere katkı sağlayacaktır.

 

Önümüzdeki dönemde Irak makamları nezdinde taleplerimizin takibini yapacağız ve üst düzey temaslarda da bunları gündemde tutacağız.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli