Irak Dışişleri: Türkiye ve İran'ın saldırıları uluslararası hukuka aykırıdır

21-11-2022
Etiketler Irak Türkiye Kürdistan Bölgesi İran
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Dışişleri Bakanlığı, “İran ve Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik tekrarlanan bombardımanlarının uluslararası sözleşme ve yasaların ihlali olduğunu” bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Irak Cumhuriyeti Hükümeti, İran'ın, Irak Kürdistan Bölgesi'ni insansız hava araçları ve füzelerle bombalamasını kesin olarak reddediyor ve şiddetle kınıyor” denildi.

Açıklamada Türkiye ve İran’ın Kürdistan Bölgesi’ne yönelik bombardımanlarına dikkat çekilerek “İran ve Türkiye güçlerinin İHA ve füzelerle Kürdistan Bölgesi’ne yönelik tekrarlan saldırıları Irak egemenliğinin ihlalidir ve uygulamada, ülkeler arasındaki ilişkileri düzenleyen uluslararası sözleşmeleri ve yasaları ihlal eder” ifadelerine yer verildi.

Saldırıların “iyi komşuluk ilişkilerine” de aykırı olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Saldırılar, tüm tarafların hizmetine yönelik katılımcı güvenlik çalışmaları yürütmek için bir neden olması gereken iyi komşuluk ilkesini de ihlal etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Irak’ın dış güçlerin hesaplaşma arenası olmasının kabul edilemez olduğuna işaret edilen açıklamada “Irak Hükümeti, topraklarının komşu ülkelerden herhangi birine zarar verecek bir karargah veya geçit olmasını aynı zamanda da dış taraflar için çatışma ve hesaplaşma arenası olmasını reddediyor” denildi.

TSK’nın hava saldırıları

TSK'ya ait uçaklar 20 Kasım akşamı Kürdistan Bölgesi’nde bazı noktaları ve Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kontrolü altındaki bölgeleri hedef aldı.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, PKK ve YPG’ye yönelik “Pençe-Kilit Hava Harekatı” icra edildiğini duyurdu. 

Rojava’da Şerawa’dan Derik’e kadarki sınır bölgeleri ile Kürdistan Bölgesi’nde Kandil ve Asos dağları hedef alınmıştı.

İran’ın füze ve İHA saldırısı

İran Devrim Muhafızları Ordusu dün gece saat 23:30'da İran Kürdistan Demokrat Partisi’nin (HDK-İ) Erbilin Koye ilçesindeki karargahı ile Erbil’in Behrike kasabasındaki Cejnekan mülteci kamplarını ve ayrıca İran Kürdistan Devrimci Emekçiler Topluluğu’nun (Komela) Süleymaniye’deki Bane Gewre ile Zirgwêz’deki merkezini füze ve kamikaze İHA’larla bir kez daha bombaladı.

Saldırılarda bir HDK-İ Peşmergesi hayatını kaybetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka

Kanada'nın Irak Büyükelçisi: Kürdistan parlamento seçimleri için desteğe hazırız

Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin Ekimde yapılmasına karar verilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "İstenildiği takdirde seçimlerin yapılmasına yardım etmeye hazırız" dedi.