Sudani, Türkiye'den 300 megavat elektrik ithalini öngören projenin açılışı yaptı

Dün 12:42
Rûdaw
Etiketler Muhammed Şiya Sudani Irak
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) – Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Türkiye’den 300 megawatt elektrik sağlayacak olan Irak elektrik bağlantısı projesinin online açılışını yaptı.

Türkiye’den alınması öngörülen 300 megavat elektrik için altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından bugün Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani projenin resmi açılışını yaptı.

Projenin açılışını video görüntü ile gerçekleştiren Sudani, “Bu projenin önemi, 2004 yılından bu yana askıya alınmış olması ve 1990'lı yıllardan itibaren planlanmasıdır. Bugün, sevgili Iraklıların çabalarıyla, Türkiye Enerji Bakanlığı ile sürekli çalışma ve koordinasyonla hayata geçirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Projenin önemine değinen Sudani, “Bu projenin değeri ve önemi, komşu Türkiye ile ve oradan da gelecekte enerji açısından önemli ve stratejik bir faktör olan Avrupa'ya ilk uluslararası bağlantımızın kurulmuş olmasında yatıyor. Aynı şeyi dost Kuveyt ile de yapmayı umuyoruz. Körfez Bağlantı Kurulu ile bu yılın ilerleyen aylarında, elektriği dost Suudi Arabistan'a bağlamaya yönelik önemli projemizi tamamlama yolunda ilerleyeceğiz” dedi.

Irak Elektrik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye-Irak elektrik projesinin uzunluğu 115 kilometre olacak. Elektrik hattının bir kısmı Duhok vilayetinden geçerek oranda da Musul ilinden Irak’ın diğer kentlerine dağıtılacak.

 Musul’un Telafer ilçesine kurulan Kesk trafo merkezinde 400 kV elektrik üretimi yapılacak.

Irak Elektrik Bakanlığı sözcüsü Ahmet Musa geçtiğimiz yıl Rûdaw’a yaptığı açıklamada projenin altyapı çalışmalarının yüzde yüz tamamlandığını sadece fiyat konusunda mutabakata varılmadığını belirtmişti.  

Türkiye ile Irak hükumetleri elektrik ithalatını öngören anlaşmayı 2021 yılında imzalamış, elektrik hattı döşeme çalışmaları da Mayıs ayında bitmişti.

Yapılan anlaşmaya göre, ilk aşamada Kerkük başta olmak üzere Irak'ın Musul ve Selahaddin illerinin elektrik sorununu gidermek için Türkiye’den 300 MGV elektrik ithal edilecek.

Irak'ın genelinde 35 bin MGV elektriğe ihtiyaç var, ancak Bağdat yönetimi bu ihtiyacın sadece 26 binini karşılamakta.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli