Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi, Irak Dışişleri’ne çağrıldı

Erbil (Rûdaw) – Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Irak Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney'e Zaho bombardımanına ilişkin "protesto notası" verdi ve Türk kuvvetlerinin Irak topraklarından çekilmesini istedi.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türk büyükelçisinin çağrılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Bakanlığın büyükelçiye Irak'ın bu tür bombardımanlara karşı artık sessiz kalmayacağını söylediği kaydedildi.

Ayrıca Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'yi tüm güçlerini Irak'tan çekmeye çağırırken “Bu suça karşı her türlü tedbiri almaya hakkımız var” ifadesine yer verdi. 

Zaho’daki saldırıda 9 sivil öldü, 31 kişi yaralandı

Zaho ilçesi Derkar kasabasına bağlı Perex turistik köyü dün öğlen saatlerinde havan topları ile bombalandı.

Köye isabet eden dört top mermisi, 9 kişinin ölümüne, 31 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Hayatını kaybedenlerin tamamının bölgeye piknik için giden Irak’lı turistler olduğu bildirildi.

Bölgede incelemelerde bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin bombardımanın Türkiye tarafından yapıldığını belirterek, “Türkiye, Irak'taki askeri operasyonlarını durdurmalı, Irak halkından özür dilemeli, şehit ve yaralıların ailelerine tazminat ödemelidir" dedi.

Kürdistan Bölgesi yönetimi de saldırıyı sert bir dille kınadı.

Ancak Türkiye Dışişleri Bakanlığı, saldırının “PKK kaynaklı” olduğunu değerlendirdiklerini belirten bir açıklama yaparak, “Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır” açıklamasını yaptı.