Iraklı Şiiler yasağa rağmen kutsal türbeye akın etti

Bağdat (Rûdaw) – Bağdat’ta, koronavirüsüne karşı tedbir kapsamında alınan kararlara rağmen Şiiler kendileri için kutsal Kabul ettikleri İmam Musa Kazım’ın türbesini ziyaret etti. Ziyaretçilerin herhangi bir önlem almaması da dikkatlerden kaçmadı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan İmam Musa Kazım Türbesi, hükümetin aldığı sokağa çıkma yasağına rağmen ölüm yıldönümünde doldu taştı.

Şiilerin “Yedinci İmam” olarak kabul ettiği İmam Kazım Musa’nın Bağdat’ın Kazimiye semtindeki türbesini başkette yaşayan Şiilerin birçoğu ziyaret etti.  

Türbeye gelen ziyaretçilerden biri, “Hiçbir şey İmamlarımızın kutsal türbelerinde ettiğimiz dualar kadar etkili değildir” dedi.

Ziyarete gelenlerin salgına karşı herhangi bir tedbir almamaları ve gelenek olarak her yıl olduğu gibi ziyaretçilere açık alanda yemek ikramında bulunulması da dikkat çekti.

Ziyaretçilerden Şeyh Selah Dilfi, “Dünyada yayılan koronavirüsü salgınına rağmen bu halk İmam Cafer’in oğlu İmam Kazım Musa’ya olan bağlılığını göstermek için burada. Dünya bu salgınla mücadele ediyor ama bizim de İmam’a olan imanımız tamdır” diye konuştu.

Bazı Şiiler de kutsal mekanların virüs ve hastalıklara karşı kendilerini koruduğuna inanıyor.

Ziyaretçilerden biri ise, “Doktorların ilaç bulamadığı birçok kötü hastalığa bile kutsal türbeler ve imamlar çare olmuştur. Size bir hakikati anlatayım; Kerbela’da kutsal bir türbenin hizmetkarı birkaç gün bu hastalık için türbeyi ziyaret etmiyor. Üç gün önce İmam Kazım Musa hizmetkarın uykusuna giriyor ve ey filan kes, neden kutsal yerleri ziyaret etmeyi terk ettin? diye soruyor” dedi.

Irak’ta koronavirüsüne yakalanların sayısı 192’ye yükseldi. Ülkede 13 kişi de salgın nedeniyle hayatını kaybetti. Hükümet virüsün yayılmasını engellemek için Bağdat ve diğer kentlerde sokağa çıkma yasağı ilan etti.