2 Hıristiyan kadının acı IŞİD hikayesi

Tılkef (Rûdaw) - Geçtiğimiz hafta Irak Ordusu’nun Musul’a bağlı Tılkef kasabasını kurtarmasının ardından, 2 yıldır IŞİD yönetiminde yaşayan kasaba halkının acı hikayeleri ortaya çıkıyor.

 

Musul’un kuzeybatısında bulunan, yoğunlukla Hıristiyanlar’ın yaşadığı Tılkef Kasaba’sında, son iki yılını IŞİD yönetiminde geçiren iki Hıristiyan kadının acı hikayesi duyanları üzdü.

 

Bernadet ve Sabriye adındaki bu iki kadın, iki yıl önca kasabaları IŞİD tarafından elegeçirilince evlerini ve kiliselerini bırakmadılar.

 

Kimse ne yaşadıklarını bilmiyor çünkü ikiside akıl sağlıklarını kaybetmiş ve artık IŞİD’in kalplerine soktuğu korkudan başka hiçbir şeyin farkında değiller.

 

Rûdaw’a konuşan Ninava İl Meclisi Başkanı Beşar Kiki, “Bernadet IŞİD gelmeden önce akıl sağlığı yerinde hatta Kadılar Birliği’nde aktif bir üyeydi. Şimdi hiçbir şeyi hatırlamıyor. Konuşmaktan bile korkuyor” dedi.

 

Rûdaw muhabiri Peşewa Behlewi, Bernadet’i IŞİD’in gittiğine dair ikna etmeye çalışsada o Israrla şu cümleyi tekrarlıyor: “Yarın beni ölü olarak bulursunuz.”

 

Atmış yaşındaki Sabriye adlı kadın ise ve tek başına yıkık dökük bir evde yaşıyor ve diyor ki, “Meryem onu sevenleri kurtarsın.”

 

Sabriye, yırtık bir döşek, bataniye ve bir kapta yiyip içebileceği eşyaları ile tek başına yaşadığı evde yaşamaya çalışıyor.

 

Musul'un 18 kilometre kuzeybatısında bulunan Tılkef 2 ayı aşkın süredir Irak güvenlik güçleri tarafından kuşatma altına alınmıştı.

 

Tılkef, 2014'te IŞİD tarafından ele geçirilmişti.