Saddam Hüseyin’i aylarca saklayan şahsın görüntüleri ilk defa yayınlanıyor

20-10-2021
Saddam'ı saklayan Alla Namık
Saddam'ı saklayan Alla Namık
Etiketler Alla Namık Helkawt Mustafa Irak Rûdaw Medya Grubu
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) – 2003 yılında Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’i 8 ay boyunca evindeki bahçesinde saklayan şahsın görüntüleri ilk kez Kürt yönetmenin belgeseli ile birlikte yayınlanıyor.

Kürt yazar ve yönetmen Helkawt Mustafa’nın Saddam Hüseyin’in hayatı ile ilgili yazıp yönettiği “Saddam Hüseyin’in saklanması” belgeselinde evinin bahçesinde Saddam Hüseyin’i 8 ay boyunca saklayan adamın görüntüleri yayınlanacak.

Önümüzdeki yılın başlarından (2022) itibaren dünya sinemalarında gösterime girecek olan belgeselin Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki yayın hakları da Rûdaw Medya Grubu’na verildi.

Belgeselde ilk kez, eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'i Tikrit'in güneyindeki Dor kasabasında sekiz ay boyunca saklayan şahsın fotoğrafı da ilk kez yayınlanıyor.

50 yaşındaki Alla Namık isimli şahıs, 2003 yılında Irak’ın her yerinde aranan Saddam Hüseyin’i 235 gün boyunca evinin bahçesinde kazdığı bir çukurda saklamayı başardı.

Saddam Hüseyin 13 Aralık 2003’te ABD güçleri tarafından saklandığı çukurda yakalandı.

Olayın üzerinden geçen 18 yılın ardından Alla Namık’ın gerçek görüntüleri beyaz perdeye aktarılacak.

Alla Namık daha önce de çok sayıda medya kuruluşu ile röportaj yaptı ancak görüntüsünü ve kimliğini sakladı.

50 yaşındaki adam ilk kez kameraların karşısında geçerek olayları bütün çıplaklığıyla izleyicilere aktarıyor.

Hikayenin ana karakter nasıl bulundu?

 "Birinin bu şekilde sekiz ay boyunca bir çukurcda inanılmazdı" diyen Mustafa, ondan sonra hikayenin arkasındaki ana karakteri aramaya başladığını ve Alla Namık ile 2010 yılının başlarında “gizli kaynaklar üzerinden bir politikacının aracılığıyla” bulduğunu anlattı.

Rûdaw’a konuşan Norveç vatandaşı Kürt yönetmen Helkawt Mustafa, Alla Namık’ı ikna etmenin kolay olmadığını belirterek, belgeselin çekimlerinin çok zor ve bir o kadar da engellerle dolu geçtiğini, bu nedenle ancak 10 yılda bitirebildiğini söyledi.

Helkawt Mustafa, “Kendisine şart koştum; ya konuyla ilgili hiçbir şey söylemesin ya da bütün olayları her hangi bir filtre olmadan her şeyi olduğu gibi anlatsın” dedi.

İlk kez 2010 yılında Alla Namık ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ifade eden Mustafa, 2013’te de bir araya geldiklerini söyledi.

Yaklaşık bir yıl boyunca kendisini belgesel çekimleri için ikna etmeye çalıştığını belirten Kürt yönetmen, “3 yılda Saddam Hüseyin’i evindeki çukurda nasıl sakladığına ilişkin hikâyesini ve anılarını anlattı” dedi.

Alla Namık’ın can güvenliğinden dolayı belgeselin çekildiği yeri belirtmek istemediğini vurgulayan Mustafa,  “Bu filim Saddam Hüseyin’in her şeyi olan bir adamın öyküsüdür. Saddam özel hayatı ile kendisine bir şeyler anlatmış. Bu adam Saddam’ın şoförü, koruması, berberi, doktoru ve aynı zamanda arkadaşıydı” diye konuştu.

Norveç hükümetinin finanse ettiği belgesel, Hene Films tarafından üretildi ve bütün çalışmaları gizli bir şekilde yapıldı.

Helkawt Mustafa, kameramanların ve sette çalışanlarının çoğunun belgeselin içeriği ile ilgili bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, “2020 ile 2021 yılları arasında çekimleri sonlandırdık. Yeni yılın başlarından itibaren dünya sinemalarında beyaz perdede gösterime girecektir” diye ekledi.

Belgeselde bir çok mekanın gerçek olduğu bazılarının ise yapay olduğunu ifade eden Kürt yönetmen, “Belgeselden çok zevk aldım, kafamdaki bir çok soruya yanıt buldum. İzleyenlerin de belgeselden özel bir zevk alacaklarına inanıyorum. Yeni ve daha önce duyulmayan bir hikayeyi izlerken iyi vakit geçirmenizi diliyorum” dedi.

Helkawt Mustafa Kimdir?

1985 yılında Süleymaniye’de doğan Kürt yazar ve yönetmen Helkawt Mustafa, daha önce “Klasiko” filmi ile dünya sinema sektörünün ilgisini çekmeyi başardı. 56 ülkede gösterime giren film 6 dalda uluslararası ödüllere layık görüldü. Rûdaw Medya Grubu da filmin medya sponsorluğunu yaptı.

“Kırmızı Kalp” ve “IŞİD’in Korktuğu Kadınlar” belgeselleri de yönetmenin en çok izlenen belgeselleri arasında yerini alıyor.

Irak’ta Baas rejiminin çöküşünden sonra Bağdat’ı terk eden devrik lider Saddam Hüseyin 13 Aralık 2003’te Amerikan askerlerinin düzenlediği bir operasyonda Tikrit kentine 15 kilometre uzaklıkta bir köydeki çiftlikte yakalanmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli