Irak Mülteciler Federasyonu: Göçmen teknesinin batmasından İtalya sorumlu

20-06-2024
Rûdaw
Etiketler İtalya Irak Mülteciler Federasyonu Kürt Göçmenler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Mülteciler Federasyonu, 64 kişinin hayatını kaybettiği İtalya’daki tekne kazasından İtalya'yı sorumlu tuttu. Federasyon, İtalya hükümetinin batan teknedeki göçmenlere yardım edenleri dahi cezalandırdığını açıkladı.

Rûdaw’a konuşan Irak Mülteciler Federasyonu Sekreteryası üyesi İrfan Kerim, İtalya açıklarında batan tekneden 10 kişi kurtarıldığını, kurtulanların biri Türkmen, biri Suriyeli, diğerleri Rojhılatlı ve Kürdistan Bölgesi vatandaşları olduklarını söyledi.  

İrfan Kerim, İtalya sahil güvenlik ekiplerinin batan teknedeki 7 göçmenin cansız bedenine ulaştığını ancak cenazelerin tanınmaz durumda olduklarını söyledi. Kerim, cesetlerin teşhisi için yakınlarının İtalya’ya gelmesi ve DNA testi yapmaları gerektiğini ifade etti.

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığına bağlı Ortak Kriz ve Koordinasyon Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Akdeniz’deki tekne kazasında kaybolan 21 kişinin yakınları Koordinasyon Merkezi’yle irtibata geçti.

Kayıp 21 kişiden 9’ü Raperin Bağımsız İdaresi, 11 Erbil diğer ise Soran il nüfusuna kayıtlı oldukları belirtildi.  

İrfan Kerim, teknede hayatını kaybedenlerden 20'si Kürdistan Bölgesi vatandaşı olduğunu söyledi.

Karim, “Cesetlerini bulunması için Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) ötgütü ile temas halindeyiz" dedi.

İtalya hükümetinin tekne kazasından sorumlu olduğunu ifade eden İrfan Kerim “Olayı örtbas etmek ve sorumluluktan kaçınmak için örgütlerin bölgeye gitmesine ve bilgi almasına izin vermiyor. İtalya’daki gönüllüler denizde mültecilere yardım etmeye çalışıyor ancak İtalya hükümeti bunları engelliyor ve ceza kesiyor" dedi.

Tekne kazası

İtalya açıklarında iki ayrı göçmen teknesi kazasında onlarca kişinin hayatını kaybetti. İtalya Kızılhaç Örgütü’nün Rûdaw’a verdiği bilgilere göre iki ayrı teknenin alabora olması sonucu 75 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında 19 Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının da olduğu öğrenildi.

Bayramdan günler önce 76 göçmen taşıyan iki ayrı tenke biri Libya diğer ise Türkiye açıklarından İtalya’ya doğru yola çıktı. Teknedekilerin neredeyse çoğu Kürdistan Bölgesi, Rojava, Rojhılattan gelen Kürtlerdi. Aralarında İran ve Suriye'den gelen vatandaşlar da vardı.

Rûdaw’a konuşan İtalya Kızılhaç Örgütü’nün Halkla İlişkiler Departmanı Direktörü Marco Otaviani, teknenin İtalya’nın Roccella Jonica ilçesinin 193 uzaklıkta bir bölgede alabora olduğunu, kazadan sadece 11 kişinin kurtulduğunu ifade etti.

Marco Otaviani, tekne motorunun patlamış olabileceği ihtimali üzerinde durulduğunu söyledi.

Hayatta kalanlar göçmenler ise tıbbi yardım ve bakım için Roccella Jonica’daki Calabria limanına götürüldü.

İtalya Kızılhaç Örgütü Arama Kurtarma ekibinden Consetta Jeffrey kurtarılan 11 göçmenin sağlık durumu hakkında konuştu.

Jeffrey, Calabria limanına getirilen göçmenlerin durumunun ağır olduğunu, vücutlarında kırıklar bulunduğunu belirterek, “Hepsi şok geçiriyorlardı, vücutlarında yanıklar vardı. Limana getirilen göçmenlerin durumunu ifade edecek kelimeler bulamıyorum” dedi.

Tekne kazasında sağ kurtulan Rüya Muhittin (19) insan kaçakçılarının göçmenleri kandırdılarını seyahat sırasında göçmenlerin yanlarından yiyecek taşımamalarını istediklerini söyledi.

Rüya Muhittin, “Bize teknede her şey var dediler. Yanımıza getirdiğimiz yiyecekleri paylaştık daha sonra tenkede yiyecek hiçbir şeyimiz kalmadı. Ne yiyecek, ne su hiç birşey kalmadı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli