Irak Dışişleri: Operasyona destek verdiğimiz iddiası doğru değil

20-04-2022
Rûdaw
Etiketler Irak Askeri operasyon Basyan Avaşin PKK
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi sınırları içinde bulunan Metina, Zap ve Avaşin’de PKK’ye karşı başlattığı askeri operasyonun Irak Hükümeti ile işbirliği içinde yürütüldüğü iddiasını yalanladı.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada işbirliği iddiası yalanlanarak, Irak'ın, Türkiye'ye yanıt verme hakkına sahip olduğu ve bu hakkını saklı tuttuğu belirtildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Al Sahaf imzalı açıklamada, "Irak Dışişleri Bakanlığı, Irak topraklarındaki askeri operasyonları Irak'ın egemenliğinin açık ihlali ve toprak bütünlüğüne yönelik tehdit olarak değerlendiriyor. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye büyükelçisini operasyon nedeniyle bakanlığa çağırdı. Büyükelçiye askeri operasyonun tek taraflı, düşmanca ve kışkırtıcı olduğunu belirten sert bir protesto notası verildi. Türk tarafı, operasyona dayanak olarak Birleşmiş Milletler Şartı’nın meşru müdaafayı kapsayan 51. maddesini gösteriyor. Ancak söz konusu madde bağımsız ülkelerin egemenliğinin ihlal edilmesine izin vermemektedir” ifadeleri yer aldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, “operasyona destek verdiklerini” söylediği  Merkezi Hükümet  ile Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ne teşekkür etmişti.

Erdoğan, "Irak merkezi hükümeti ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile yakın işbirliği içinde yürüttüğümüz bu harekata katılan kahraman askerlerimize Rabb'imden başarılar diliyorum. Rabb'im hepsini de esirgesin, korusun, muzaffer eylesin. Gazaları mübarek olsun. Bu harekat vesilesiyle Türkiye'nin kimsenin topraklarında gözü bulunmadığını, tek amacının sınırlarının güvenliğini ve sınır komşularının istikrarını sağlamak olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Komşularımızın güven ve huzur içinde yaşayabilmeleri için toprak bütünlüklerini ve siyasi birliklerini güçlendirmelerine katkı verecek her türlü çabayı gösteriyoruz, göstermeyi de sürdüreceğiz. Irak'ta olduğu gibi Suriye'de de aynı gaye ile hareket ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Yenilenecek….

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli