Irak Başbakanı Sudani Ankara’yı ziyaret edecek; Gündemde su sorunu var

Erbil (Rûdaw) – Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle 21-22 Mart'ta Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacak.

Irak medyasına göre Su Kaynakları Bakanı Aun Ziyab da Başbakan Sudani’ye eşlik edecek. Su Kaynakları Bakanlığı sözcüsü Halid Şemal, Irak'a daha fazla su iadesi için bir ön anlaşmaya varılması beklediklerini kaydetti.

Görüşmelerde ayrıca sınır güvenliği ve karşılıklı ekonomik ilişkilerin de ele alınması bekleniyor.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, ziyaret kapsamında, Türkiye-Irak ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirilecek.

Güvenlik meseleleri, Irak'ın yeniden imarı, ticaret ve enerji alanları başta olmak üzere iki ülke işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla atılabilecek müşterek adımların ele alınacağı görüşmelerde, güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulması öngörülüyor.

Rûdaw’a konuşan Bakanlık Sözcüsü Şemal, "Ziyaret sırasında su konusunda bir ön anlaşmaya varılması bekleniyor. İki ülke arasında su konusundaki müzakereler nihai sonuca varana kadar Dicle ve Fırat nehirlerinden daha fazla su salınacak" dedi.

Bağdat yönetimi, Irak Dicle ve Fırat nehirlerinden su salınımın yüzde 70 düştüğünü savunuyor.

Şemal, “Irak ile Türkiye arasındaki müzakerelerin ana konularından biri, aralarında su konusunda mutabakat zaptının etkinleştirilmesi olacaktır” diye konuştu.

Türkiye ile Irak arasında Dicle ve Fırat nehirlerinin su paylaşımına ilişkin anlaşma 2009 yılında imzalanmış ve 2014 yılında yenilenmişti. 2021'de Bağdat ve Ankara, geçmiş anlaşmaların tüm hükümlerinin uygulanması konusunda bir anlaşmaya varmak için yeniden müzakerelere başlamıştı.