İngiliz Büyükelçinin Rûdaw’a verdiği röportaj Irak'ta siyasi tepkilere yol açtı

Erbil (Rûdaw) - İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Stephen Hitchens'in, Rûdaw’daki bir programda yaptığı açıklamalar siyasi ve diplomatik tepkilere yol açtı. Irak’taki bazı siyasi partiler, İngiliz diplomatın özür dilemesini istiyor.

Geçtiğimiz perşembe günü Rûdaw TV'de yayınlanan "Bestoon talk" programına katılan Stephen Hitchens, "Devlet kontrolü dışındaki milisler Irak'ı uluslararası bir belaya sokabilir, hatta onu savaşa sürükleyebilir” dedi.

Programdaki bu sözler Kürtçe ve Arapça olarak yayınlandıktan sonra Irak’ta sosyal medyada büyük sarsıntı yarattı. Farklı çevrelerin tepkileri yerel ve uluslararası medyanın manşetlerine taşındı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Hitchens'in sözlerini "Irak'ın içişlerine müdahale ve diplomatik görevlerin ihlali" olarak nitelendirdi.

Bugün, Irak eski Başbakanı Nuri el-Maliki liderliğindeki İslami Davet Partisi yaptığı açıklamada, İngiliz Büyükelçi'nin Irak'taki güvenlik durumu hakkında yaptığı açıklamaların diplomatik rolünü ve uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini belirtti. Maliki, İngiliz Büyükelçinin “özür dilemesi gerektiğini” söyledi.

Hitchens, Rûdaw’a "Elbette, Irak’taki güvenlik durumu eskisinden 100 kat daha iyi, ancak hala İngilizlere, hatta bana yönelik tehditler mevcut. Bazı milisler bizi sevmiyor, bu yüzden örneğin akrabalarımı Irak'ı ziyaret etmeye teşvik edemem. Bu, güvenlik kontrolü ve silahların yayılmasında kontrol eksikliği sorununun bir parçası, ancak çok sayıda turistin bu güzel ülkeyi ziyaret etmek için geri döneceği günü sabırsızlıkla bekliyorum” demişti.

Diğer taraftan, İslami Davet Partisi Sözcüsü yaptığı açıklamada, "İslam Peygamberi (sav)'in soyundan gelen İmam Hüseyin'in (as) 40'ıncı yıldönümüne katılmak üzere Irak içinden ve dışından milyonlarca kişinin kutsal şehir Kerbela'yi ziyaret etmesi, ülkedeki güvenlik ve istikrarın seviyesini kanıtlıyor” ifadesini kullandı.

Ayrıca Irak Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Stephen Hitchens'in siyasi ve güvenlik durumuyla ilgili açıklamaları, hükümet ve oluşumlarının da dahil olduğu Irak hakkında karamsar bir tablo çizdi” değerlendirmesinde bulundu. 

Tepkiler, aralarında Reuters, Sky News Arabia, Hadas, Arab News, Al Jazeera, The National, Independent Arabic, CNN Arabic, Al-Sharq al-Awsat ve daha birçoklarının bulunduğu yerel ve uluslararası medyada manşetlere taşındı.