Şergat Kaymakamı: Heşdi Şabi 'vergi' alıyor

19-02-2019
Rûdaw
...
...
Etiketler Şergat Heşdi Şabi
A+ A-

 

Erbil (Rûdaw)- Selahaddin’e bağlı Şergat Kaymakamı Ali Dehduh, Heşdi Şabi’nin Şergat’ın güneyinde kurduğu kontrol noktasında, araç şoförlerinden "vergi" adı altında para aldığını söyledi.

 

Rûdaw’a konuşan Kaymakam Ali Dehduh, “Heşdi Şabi’ye bağlı bir grup Şergat’ta kontrol noktası oluşturdu. Buradan geçen taşıtlardan zorla para alıyorlar. Alınan mebla gümrük parası değil. Her araçtan para alıyorlar” dedi.

 

Konuyla ilgili Selahaddin Operasyonlar Komutanı ve Ulusal Güvenlik Başkanı Cuma Naad ile görüştüklerini söyleyen Ali Dehduh, “Yetkililer bana söz konusu kontrol noktasının Heşdi Şabi'ye ait olduğunu, kendi yetkileri içinde olmadığını dile getirdiler” diye konuştu.

 

Ali Dehduh, ifadelerine şunları ekledi:

 

“Onlar Heşdi Şabi'dir, onlar üzerinde bir yetkimiz yok. Tüm tarafları bilgilendirerek, Heşdi Şabi'nin Şergat'ta kontrol noktası kurarak halktan zorla para aldığını söyledik. Yöneticiler, parlamenterler ve Kerbela'dan bana telefon açıp 'Yük kamyonum Şergat'ta sizin tarafınızdan durdurulmuş' dediklerinde açıkçası utanıyorum. Bende onlara o sınırların ilçe sınırının dışında olduğunu ve Heşdi Şabi’nin bulunduğu ve Bertıl bölgesinde de araçlardan gümrük vergisi adı altında para alıyorlar. Araçların yüklerine göre 10 bin dinar ile bin dolar arasında para alıyorlar.”

 

Kontrol noktasındaki silahlı kişilerin kendilerini Heşdi Şabi asayişine bağlı olduğunu söylediğini kaydededen Ali Dehduh, “Söz konusu kişilerin belirgin bir sorumlusu yok. Onlar Heşdi Şabi’nin Ebu Cefer’a bağlılar. Ebu Cefer Ebu Zeyneb, Ebu Zehra da belirgin kişiler değil” diye konuştu.

 

25 Eylül 2017 Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunun ardından, dönemin Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin kararıyla Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın 3 sınırı arasında gümrük noktaları kurulmuştu.

 

Erbil ile Bağdat arasında yaşanan yoğun trafikten sonra özellikle Başbakan Neçirvan Barzani ve Başkan Mesud Barzani’nin Bağdat’ı ziyaretlerinin ardından taraflar arasında ilişkilerde normalleşmeye başladı.

 

17 Şubat’ta da Erbil ile Bağdat arasında varılan anlaşma gereği, Kerkük-Erbil, Kerkük-Süleymaniye, Musul-Duhok, Musul-Erbil arasındaki iç gümrük noktaları kaldırıldı.

 

Irak Bakanlar Kurulu, 21 Kasım 2018'de, Kürdistan dahil olmak üzere tüm sınır kapılarında tek vergi uygulamasına geçilmesine karar vermişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli