Irak’a kaçan Suriyeli askerlerden ‘vatanlarına dönüş’ protestosu

6 saat önce
Etiketler Suriye rejimi Asker Irak Enbar Protesto
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak’ın Enbar vilayetindeki Rutiba ilçesinde bulunan Suriyeli sığınmacı askerler, ülkelerine geri dönmek için protesto düzenledi. Rutiba Kaymakamı Duleymi, Suriyeli askerlerin geri dönüş taleplerini yetkililere ilettiklerini söyledi.

Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesi aşamasında Irak’a sığınan 2 bin 150 Suriyeli asker Enbar vilayetindeki Rutba ilçesindeki kampa yerleştirilmişti.

Rutiba ilçesinin batısında, Suriye sınırına yakın bir noktada yer alan kamptaki askerler, ülkelerine geri dönmek için protesto gösterisi düzenledi.

Askerlerin kampta elektrik ve yeterli su gibi temel ihtiyaçlardan yoksun olduğu belirtiliyor.

Rûdaw’a konuşan Rutiba Kaymakamı İmad Duleymi Duleymi, "Dün kampta kalan Suriyeli askerler protesto düzenleyerek ülkelerine dönmeyi talep etti. Biz de bu talepleri Bağdat’a ilettik ve koordinasyon için bekliyoruz" dedi.

Kaymakam Duleymi askerlerin yüzde 70’inin Suriye’ye dönmek istediğini ifade etti.

Aralarında üst düzey rütbeli komutanlar ve gümrük memurlarının da bulunduğunu aktaran Duleymi, bunlardan bazılarının Irak’ta kalmak istediğini söyledi.

Suriyeli askerlerin geri dönüşleri, sınır kapılarının kapalı olması ve uçuş imkanlarının olmaması nedeniyle gecikiyor.

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el Avadi, 7 Aralık’ta yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 2 bin Suriyeli asker, kendi rızalarıyla Irak sınırına sığınmıştır" açıklamasını yapmıştı.

Irak, Kürdistan Bölgesi ve Suriye ve Rojava ile 600 kilometreden fazla bir sınırı paylaşıyor.

10 Aralık’ta Haseke’deki bir grup Baas Partisi üyesi ve güvenlik görevlisinin Rabia sınır kapısından Irak’a giriş yaptığı da bildirildi.

Irak'a 2 binin üzerinde Suriye rejim askeri ve rütbeli subay sığındı. 

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi Naif Şemmeri, Enbar’daki Suriyeli askerler için güvenli barınma alanları sağlandığını ve ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli