Irak Parlamentosu’nda ‘Halepçe krizi’

18-09-2023
Rûdaw
Etiketler Irak Parlamentosu Halepçe Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Irak Parlamentosu, Halepçe'nin il olmasını öngören yasa tasarısının oylanmasını bugünkü gündeminden çıkardı. Parlamentodaki Kürt vekiller basın açıklaması ile duruma tepki gösterdi.

Irak Bakanlar Kurulu, 13 Mart 2023 tarihinde Halepçe'nin vilayet statüsüne kavuşturulmasına yönelik kararı onaylamış, karar oylanmak üzere Irak Parlamentosu Başkanlığı’na gönderilmişti.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından daha önce vilayet statüsü kazanan Halepçe’ye dair yasa tasarısının bugün Irak Parlamentosu’nda oylanmasına karar verilmişti.

Ancak parlamento planlanan oturumda Halepçe ile ilgili gündemi yarına erteledi.

Halepçe’nin Irak’ın 19’uncu vilayeti olmasını, merkezi ile sınırlarının belirlenmesini öngören tasarı dört bölümden oluşuyor.

Rûdaw’a konuşan Kürt vekil Karwan Yarweys, bazı tarafların Halepçe ile ilgili tasarıya karşı Telafer’in vilayet olması yönünde öneri getirdiklerini söyledi.

Duruma tepki gösteren Kürt vekiller parlamentodaki oturumu boykot ederek ortak bir açıklama yaptı.

Burada konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Grup Başkanı Herem Kemalağa, “Bugün parlamentonun programında Helapçe’nin vilayet olmasını öngören yasa tasarısının onaylanması gerekiyordu. Biz daha önce parlamentodaki tüm gruplarla görüşüp Halepçe meselesinin vilayet olmak isteyen diğer ilçelerle bir tutulmaması gerektiğini söyledik. Biz Kürdistani partiler hiçbir ilçenin vilayet olmasına karşı değiliz. Ama maalesef bugün oturumun ertelenmesi beklenmedik bir durumdu” dedi.

Kemalağa, “Saddam rejiminin kimyasal saldırıyla katlettiği Halepçe mağdurlarının yaralarını sarmak için bugün bu kararın oylanması gerekiyordu. Bu ertelemenin hiç bir gerekçesi yok. Yeni Irak, demokrasi Helepçe’nin tarihe karanlık bir leke olarak kaydedilmesi üzerine inşa edilmeliydi. Dün Irak’ın özgürlüğü için mücadele edenlerin bugün Halepçe’nin vilayet olmasına karşı çıkmaması gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

Kürt milletvekili Dara Sekanyani de tasarının oylanabilmesi için 329 milletvekilinden en az 166’sının hazır olması gerektiğini hatırlattı.

Sekanyani, Kürt partiler olarak parlamentodaki diğer taraflarla istişarede bulunduklarını, oylamaya katılacakları yönünde söz aldıklarını belirterek, bu sözün tutulmadığını söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli