Kürt çocuk IŞİD’in kaçışını anlattı!

Musul (Rûdaw) – Irak güvenlik güçleri, Musul’un doğusunun tamamını IŞİD’den geri aldıklarını duyurduktan sonra, Rûdaw yaşananları oradaki bir Kürt çocuğun ağzından aktardı.

 

Rûdaw muhabiri Hevidar Ahmed, Musul’un doğusunun IŞİD’den alınmasının hemen ardından bölgede bilgi toplarken, bir grup çocuk arasından öne çıkan küçük kız çocuğu Zine, “Dün burada IŞİD vardı ama bugün yok, çünkü kaçtılar” dedi.

 

Muhabirimizi evine davet eden Zine, yol boyunca IŞİD hakkında bildiklerini anlatmaya çalıştı.

 

Rûdaw’a konuşan Zine’nin babası, “28 gün IŞİD zindanlarında tutuldum. 12 gün önce serbest bıraktılar. Birileri bizim telefon kullandığımızı ihbar ettiği için tutuklandım” ifadesini kullandı.

 

Anti - Terör duyurdu

 

Irak Anti – Terör Güçleri Komutanı Talip Şeğati, Bertılle'de yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin 3 aylık bir operasyondan sonra Musul'un doğu yakasında denetimi sağladığını belirerek, “Bugün zafer ilan ediyoruz” dedi.

 

Anti - Terör Güçleri Komutanı, IŞİD'in güvenlik güçlerine karşı her yöneteme başvurduğunu ifade ederek, “300'den fazla bombalı araçla saldırı düzenlediler. Bütün Iraklı güçleri Musul'un doğu yakasının kurtarılmasında yardımcı oldu. Musul halkı Iraklı güçlerin operasyonda verdiği kurbanlara şahittir" diye konuştu.

 

Operasyonun kentte bulunan sivillerin zarar görmemesi için yavaş ilerlediğini dile getiren Talip Şeğati, örgütün Musul'daki operasyon süresinde 3 bin 300 kaybı verdiğin söyledi.

 

Operasyon 17 Ekimde başladı

 

Peşmerge Güçleri ile Irak Ordusu, 17 Ekim'de Musul'un kurtarma operasyonunu başlatmıştı.

 

Operasyonun başında Peşmerge Güçleri kente giden yollar üzerindeki köy ve bölgeleri kurtararak Iraklı güçlerin önünü açtı. Operasyonda onlarca köy ve bölge kurtarıldı.

 

Operasyonun devam ettiği 3 aylık sürede 160 bin kişi evinden oldu. Göçzdelerin yüzde 73'ü kamplarda, yüzde 14'ü evlerde, yüzde 11'i acil müdahale bölgelerinde ve yüzde 1'i de boş arazilerde kurdukları çadırlarda yaşıyor.