Sudani: Ceyhan Limanı'ndan petrol ihracatına sıcak bakıyoruz, bu yıl çözüme ulaşılacağını düşünüyorum

6 saat önce
Etiketler Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani Ceyhan Limanı Kürdistan Petrolü Uluslararası Tahkim Mahkemesi
A+ A-

Haber Merkezi - Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin Kürdistan petrolünün Ceyhan Limanı üzerinden ihracının aleyhine açılan davada Irak’ı haklı bulması ve ardından petrol ihracının durdurulması hakkında, “Irak, Ceyhan Limanı'ndan petrol ihracatıyla ilgili sorunun çözümüne sıcak bakıyor ve yasal yollarla çözüme ulaşmak için Bölgesel Yönetim ve petrol şirketleriyle diyaloglar devam ediyor. Bu yıl içerisinde bir çözüme ulaşılacağını düşünüyorum” dedi.

Sudani, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak'taki görevinin yakında tamamlanacağını da belirterek ülkesinin savaş sürecinden istikrar sürecine geçtiğini söyledi.

Irak resmi haber ajansı INA, Sudani'nin Amerikan Bloomberg televizyonu ile yaptığı röportaja yer verdi.

Irak'taki koalisyon güçlerinin çekilmesi tartışmalarına değinen Sudani, "Uluslararası koalisyonun Irak'taki misyonunun sona erdirilmesi, hükümet programının bir parçasıdır. Uluslararası koalisyonun Irak'taki misyonunun bitiş tarihini yakında duyuracağız. Uluslararası koalisyonun varlık gerekçeleri bitti, 86 ülkenin (Irak'ta) varlığına gerek yok. Irak, savaş sürecinden istikrar aşamasına geçti” dedi.

“IŞİD’in varlığı tehdit oluşturacak düzeyde değil”

IŞİD’in Irak için bir tehdit oluşturmadığını ifade eden Sudani, şunları kaydetti:

"Bugün Irak, 2014'teki gibi değil. IŞİD’i, hem Irak halkının fedakarlıkları ve duruşu, hem de uluslararası toplum ve dostların desteğiyle yendik. IŞİD, devlete karşı bir tehdit oluşturmuyor. Irak dönüşüme uğradı. IŞİD’in mağaralarda ve çöllerde saklanan bireyler olarak varlığı, istikrar ve güvenliğe tehdit oluşturacak düzeyde değil."

ABD ile ilişkilerin ortak çıkar ve karşılıklı saygı temeline dayandığını söyleyen Sudani, İran'ın da Irak'taki siyaseti desteklediğini ve IŞİD’le savaşında Irak'a yardımcı olduğunu dile getirdi.

ABD ve İran ile ilişkilere de değinen Irak Başbakanı, "Irak, hem İran hem de ABD ile birçok alanda ikili ilişkilere sahip tek ülkedir. Bu ilişki aracılığıyla iki ülke arasındaki görüşleri yakınlaştırmayı istiyoruz ve hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

“Irak, Ceyhan Limanı'ndan petrol ihracatıyla ilgili sorunun çözümüne sıcak bakıyor"

Ceyhan boru hattı üzerinden yapılan Kürdistan petrolünün sevkiyatının durdurulması konusuna ilişkin ise Sudani, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi kararından sonra Ceyhan Limanı'ndan petrol ihracatı durdu. Irak Federal Mahkemesi'nin, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin petrol ve bütçe yasasıyla ilgili kanuni sorunlarıyla ilgili kararları var. Bütçe yasası üretim maliyetinin varil başına 8 dolar olduğunu belirlerken, bölgedeki şirketlerin sözleşmeleriyle belirlenen petrol üretim maliyeti 26 doları buldu. Irak'ın iki seçeneği var; ya bölgeyle (KBY) sözleşme yapan petrol şirketleriyle sözleşmeleri değiştirmek ya da bütçe yasasını değiştirmek. Bölgesel Yönetim’le sözleşme yapan petrol şirketleri petrol üretim maliyetlerine ilişkin sözleşmelerde değişiklik yapmayı reddediyor. Irak, Ceyhan Limanı'ndan petrol ihracatıyla ilgili sorunun çözümüne sıcak bakıyor ve yasal yollarla çözüme ulaşmak için Bölgesel Yönetim ve petrol şirketleriyle diyaloglar devam ediyor. Bu yıl içerisinde bir çözüme ulaşılacağını düşünüyorum."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli