Selahaddin Eyyubi Kalesi’ne bomba

Erbil (Rûdaw)-Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü mensupları, “Selahaddin Eyyubi” olarak da bilinen Tikrit Kalesi’ne bombalı saldırıda bulundu.

 

Alınan bilgiye göre, bugün, IŞİD örgütü mensupları Tikrit Kalesi’ni bombalayarak, büyük hasar görmesine neden oldu.

 

Hükümet, Irak’ın önemli tarihi eserlerinden sayılan kalenin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından koruma altına alınmasını istemişti.

 

IŞİD örgütü mensupları, 4 Temmuz günü de, Musul’un güneybatısında yer alan İmam Sultan Abdullah bin Asım Bin Omer Bin Hattab’ın türbesini patlatmıştı.

 

Örgüt, Nebi Yunus Türbesi ve Ezidi Kürtler ile Kakai Kürtler’in bazı kutsal mekanlarını da yıkmıştı.

 

26 Temmuz da tarihi Hadba Minaresi ve Musul Ulu Camii’yi patlatmak isten IŞİD örgütüne bölgedeki bazı aşiretler engel olmuştu.

 

Tikrit, Bağdat'ın 140 km kuzeybatısında, Dicle Nehri’nin kıyısında yer alıyor.

 

Selahaddin ilinin idari başkenti olan kentin nüfusu, 2002 yılı rakamlarına göre 30 bin dolayında.

 

Mısır'ı savunan, Haçlı Seferleri’ne karşılık verip, 1187 yılında Kudüs'ü geri alan ünlü hükümdar Selahaddin Eyyubi, 1138 Tıkrit doğumlu. Selahaddin ilinin adı da, Eyyubi’den geliyor.

 

Tikrit, aynı zamanda, kendini Selahaddin Eyyubi ile karşılaştırma cüretinde bulunan Irak'ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin'in de doğum yeri. Saddam Hüseyin, kendi aşiretinden çok sayıda Tikritli'yi devletin üst düzey makamlarına getirmişti.