Bağdat Havaalanı'nda olağanüstü önlemler 21 yıl sonra kaldırılıyor

17-08-2024
Rûdaw
Etiketler Bağdat Havaalanı Irak Olağanüstü önlem Sudani
A+ A-

Haber Merkezi – Irak Ulaştırma Bakanlığı, Bağdat Uluslararası Havaalanı'nda, ABD'nin Irak’ı işgalinin ardından uygulamaya konulan sıkı güvenlik önlemlerinin bugün kaldırılacağını duyurdu.

Irak Ulaştırma Bakanlığı Sözcüsü Maytam el-Safi, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "17 Ağustos Cumartesi günü, Bağdat Uluslararası Havaalanı’nda, dünyadaki diğer havaalanlarında olduğu gibi sıkı güvenlik önlemleri kaldırılacak ve turistler buradan rahatça uçabilecek" dedi.

Safi, güvenlik önlemlerinin gevşetilmesi kararının Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani'nin talimatı üzerine alındığını söyledi.

Safi'ye göre, talimat, üst düzey bir havaalanı güvenlik komitesine havaalanını açma ve 2003'te ABD'nin Irak’ı işgalinden bu yana havaalanında yürürlükte olan olağanüstü hali kaldırma görevini veriyor.

Sözcü, gevşetilen güvenlik önlemleri kapsamında, vatandaşların gelen yolcuları karşılamak için havaalanına girmelerine izin verileceğini, vatandaşlık ve kimlik kartları sorulmadan prosedürlerin düzenli ve normal işleyeceğini söyledi.

Bağdat Havaalanı’na girmek için, bir kişinin üstünün aranması, kimlik kartlarının, aracının ve çantalarının incelendiği birkaç güvenlik kontrol noktasından geçmesi gerekiyordu. Yolcuları karşılayan kişilerin kendi araçlarıyla havaalanı kapılarına gitmeleri de yasaktı. Bunun yerine vatandaşların Abbas ibn Firnas meydanına gitmeleri ve yalnızca birkaç şirket tarafından işletilen özel taksilere binmeleri gerekiyordu. Bu şirketlerin de İran destekli milislerle bağlantıları olduğundan şüpheleniliyor.

Irak'ın en büyük havaalanı olan Bağdat Uluslararası Havaalanı, ilk olarak 1982'de diktatör Saddam Hüseyin'in adını taşıyan Saddam Uluslararası Havaalanı olarak açıldı. Havaalanı, ABD'nin 2003'te Irak'ı işgal etmesinin ardından şimdiki adını aldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli