Bakan açıkladı: Devlet bankasından 2,5 milyar dolar çalındı

16-10-2022
Etiketler Irak İhsan Abdulcabbar Rafidain Bankası
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Petrol Bakanı İhsan Abdulcabbar, Maliye Bakanlığı’nı vekaleten yürüttüğü dönemde Rafidain Devlet Bankasından 2.5 milyar dolarlık vergi fonunun çalındığını açıkladı. Gelişmelerin ardından bir önceki başbakan Kazımi için “yurt dışına uçuş yasağı” istendi.

Halihazırda Irak Petrol Bakanı olan İhsan Abdulcabbar, Maliye Bakanlığına vekaleten atandıktan sonra yürüttükleri soruşturma neticesinde 3,7 trilyon Irak dinarı (2,5 milyar dolar) tutarındaki vergi fonlarının Rafidain Bankası'ndan belli gruplar tarafından çalındığına dair resmi deliller bulduklarını duyurdu.

Twitter hesabından açıklama yapan Abdulcabbar, “Maliye Bakanlığı tarafından bizden istenen belgeleri, resmi olarak Parlamento Finans Komitesi de dahil olmak üzere yetkili makamlara teslim ettik” dedi.

Mektupta ayrıntılar var

Geçtiğimiz Ağustos ayında istifa eden Maliye Bakanı Ali Abdulemir Allavi’nin yerine vekaleten atanan Abdulcabbar’ın atama kararının, Irak Parlamentosu tarafından bozulmasından dört gün sonra, 12 Ekim'de Başbakan Mustafa Kazimi'ye yolsuzluklarla ilgili gönderdiği mektup ortaya çıktı.

Bir nushası Rûdaw’a ulaşan mektupta Abdulcabbar, yolsuzlukla ilgili çeşitli konulara ve görevi önündeki engellere değiniyor.

Mektupta İhsan Abdulcabbar, Genel Vergi Kurulu'ndaki ilk işini anlatıyor ve bir dizi toplantıdan sonra büyük finans kuruluşunun "çöktüğünü" ve "şeffaflıktan yoksun" olduğunu, özellikle de kurulun teminatı olan Rafidain Bank'tan 3,7 trilyon dinar (2,5 milyar dolar) para çalındığını belirtiyor.

Şeffaflık Kurumu’na resmi yazı gönderildi

Öte yandan Maliye Bakanlığı söz konusu meblağın devlet bankasından çalındığı iddialarına ilişkin inceleme başlatması için Şeffaflık Kurumuna resmi yazı gönderdi.

Şeffaflık Kurumundan yapılan yazılı açıklamada, konu hakkında inceleme başlatıldığı ve meselenin yargıya taşındığı aktarıldı.

Sudani: Yolsuzlukla mücadeleden geri adim atmayacağiz

Irak'ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Şiya es-Sudani de konuyla ilgili açıklama yaptı.

Sudani, yazılı açıklamasında "Devlet kurumlarına amansızca sirayet eden yolsuzlukları önleme konusunda asla geri adım atmayacağız. Bu konuyu (yolsuzluklarla mücadele) hükümet programımızın en başına koyduk. Vergi Dairesine ait mevduatların çalınması gibi Iraklıların paralarının gereksiz yere harcanmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Irak Parlamentosu Birinci Başkan Yardımcısı Muhsin Mendelavi de "kayıplara karışan 2,5 milyar dolar meselesinin kolay geçiştirilmeyeceğini" ifade ederek, Meclisin konuyla ilgili sert tutumunun olacağını vurguladı.

Kazimi ve ekibine uçuş yasaği talebi

Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Macid Şengali de yaptığı açıklamada, konuyla ilgili incelemeler sonuçlanıncaya kadar Başbakan Mustafa Kazımi ve eski Maliye Bakanları ve Bakanlıktaki ilgili yetkililer hakkında "yurt dışına uçuş yasağı" getirilmesini istedi.

Şengali, Parlamentoya da konuyla ilgili olağanüstü oturum düzenleme çağrısında bulundu.

Öte yandan Iraklı bir avukat da savcılığa başvurarak, Kazımi hükümetinin "yurt içi ve yurt dışı anlaşma ve mutabakat zaptı imzalama ile atama yapma yetkisi bulunmadığı" için Başbakan'ın yanı sıra kabinedeki bazı bakanlar ile devlet dairelerindeki genel müdürler ve müsteşarlara, yurt dışına çıkış yasağı konulmasını talep etti.

Yurt dışına çıkış yasağı getirilmesi istenen kişiler hakkında, mahkemede "mali ve idari yolsuzluk dosyaları" bulunduğu da iddia edildi.

Irak'ta 10 Ekim 2021'de yapılan genel seçimlerden bir yıl sonra 13 Ekim'de yeni Cumhurbaşkanı seçilebildi. Cumhurbaşkanlığına seçilen Latif Reşid de Muhammed Şiya es-Sudani'ye yeni hükümeti kurma görevini verdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli