Musul Valisi: O çukurda belki de binlerce ceset var

16-06-2021
Rûdaw
Etiketler Musul Şengal Kürdistan Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Musul Valisi Necim Cuburi, Şengal’e kaymakam adayı belirlemesi için Kürdistan Bölgesi’ni beklediklerini söyledi. Cuburi, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın da çoktan uygulanması gerekirken zamana yayıldığını belirtti.

Rûdaw TV’de Şehyan Tahsin’in sunduğu programa konuk olan Musul Valisi Necim Cuburi, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Şengal Anlaşması kapsamında ilçenin güvenliğini sağlayacak askeri güç hakkında bilgi veren Cuburi, “Şimdi Suriye ile sınırlarımızı belirleyen bölgede federal polisler görev yapmakta. Yine Irak ordusuna bağlı 12 ve 20’inci Tugay güçleri de bu bölgede. Sayın İçişleri Bakanı ile bu konuyu görüştük. Kürdistan Bölgesi ile federal hükumet arasındaki anlaşma gereği yerel polis gücü oluşturulması gerekiyordu. Sayın Bakan bana şu ana kadar bin 500 kişiden oluşan bir tugaylık birliğe alınacaklar için onay verildiğini söyledi. Bu kişiler Kürdistan’daki kamplarda yaşayan Ezidilerden oluşacak. Ayrıca bin kişi daha alınacak. Bunların da yüzde 20’si bölgede bulunan Arap aşiretlerinden olacak” dedi. 

“Şengal Anlaşması için daha hızlı davranılmalı”

Cuburi, “Şengal Anlaşmasının kararları neden şu ana kadar hayata geçirilmedi” sorusuna, “Anlaşma daha erken uygulanması gerekiyordu. Bildiğim kadarıyla Sayın İçişleri Bakanımızın Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile görüşme halinde olduğunu biliyorum. Ancak bu konuda daha hızlı davranılması gerektiği şeklindeki görüşümüzü Başbakanlığa ve ilgili bakanlara ilettik” yanıtını verdi.

Heşdi Şabi ve Iraklı olmayan güçlerin Şengal’den çıkarılması konusunda karar alındığını hatırlatan Musul Valisi, “Yerel polis güçleri oluşturulup kendi güvenliği sağlandığında Heşdi Şabi, ordu ve diğer güçler de Şengal’den çıkacak” diye belirtti.

“Kürdistan Bölgesi’nin kaymakam adayı belirlemesini bekliyoruz”

Şengal’e yeni bir kaymakam atanması konusunda Kürdistan Bölgesi’nden yanıt beklediklerini ifade eden Cuburi, “Kürdistan Bölgesi hükumeti adayını belirledikten sonra bu aday Başbakan tarafından onaylanacak” dedi.

“Hol Kampı’ndan gelenler IŞİD’li aileler değil”

Rojava’daki El Hol Kampı’ndan IŞİD’li ailelerin Musul’a getirilmesine başından beri karşı çıktıklarını dile getiren Necim Cuburi, “Bir suçlunun mağdurlarının yakınlarında ikamet etmemesi gerekiyor. Biz resmi yazı ile bunu reddettik. Ancak bizim askeri yetkililerden edindiğimiz bilgiye göre getirilen aileler IŞİD’li aileler değil. Geçmişleri araştırılmış kişiler. Bu aileler Cedde Kampı’nda yalnızca 3 ay kalacaklar” diye konuştu.

“45 toplu mezar açılmayı bekliyor”

Musul ve Şengal’de açılmayı bekleyen 45 toplu mezar bulunduğu bilgisini veren Cuburi, “Ancak bu mezarların bazıları Xefse Çukuru gibi çukurlardır. Xefse doğal bir çukur ve içi su dolu bu çukurda belkide binlerce ceset var. Bu çukur ve diğer toplu mezlarların açılması ve içerisinden çıkarılacak olan cenazelerin DNA sonuçları için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükumetleri Birleşmiş Milletler ve diğer ülkelerden yardım istemeli. Böylece bekleyiş halinde olan aileler yanıt bulabilir, hayatını kaybeden ve akibeti bilinmeyenler hakkında bilgi sağlanabilir” ifadesini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli