Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin: Bölgede ikinci bir Libya görmek istemiyoruz

Dün 10:52
Etiketler Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Suriye Ürdün
A+ A-

Haber Merkezi - Ürdün'de düzenlenen Suriye konulu toplantıda konuşan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak hükümetinin Suriye'nin geleceğiyle ilgili "kapsamlı" bir yol haritası hazırladığını söyledi. Hüseyin, Suriye’deki istikrarın Irak'ın istikrarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı.

Irak, Türkiye Arap Birliği ülkelerinden 12 dışişleri bakanı, ABD, Avrupa Birliği ve üst Birleşmiş Milletler’den düzey diplomatlar, Suriye'de Beşar Esad rejiminin devrilmesinden sonra geçiş sürecine yardımcı olacak plan ve hedefleri görüşmek üzere Ürdün'ün başkenti Akabe’de Cumartesi günü yapılan ilk uluslararası toplantıda bir araya geldi.

Safedi: Suriye'nin ve Suriye halkının yanında olacağız

Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Es-Safedi, Suriye halkının tüm bileşenlerini temsil eden Suriye'de bir siyasi çalışmanın başlaması gerektiğini vurguladı.

Safedi, "Bu tarihi bir andır ve bunun Suriye halkı için tarihi bir başarıya dönüşmesini istiyoruz” dedi.

Görüşmede toplantıya katılan ülkelerin dışişleri bakanları olarak "Suriye halkının tüm bileşenlerini temsil eden Suriye'de bir siyasi çalışmanın başlaması gerektiğini" vurguladıklarını aktaran Safedi, Suriye'de devlet kurumlarının tüm rollerini yerine getirmeleri konusunda destek verdiklerini kaydetti.

Safedi şu ifadeleri kullandı:

"Mesajımız, yıllar süren ölüm ve yerinden edilmelerin ardından kurulma aşamasında, kendi devletini kurma hayallerine ulaşana dek, Suriye'nin ve Suriye halkının yanında olacağımızdır."

“Ülkenin tüm kesimlerini siyasi sürece dahil edilmeli”

Ortak basın toplantısında konuşan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Suriye'nin komşuları olarak yeni bir krizin patlak vermesini istemediklerini belirtti.

Hüseyin ayrıca, Suriye'nin yeni yönetiminin etnik farklılıkların, azınlıkların ve kadınların haklarının korunmasına öncelik vermesi gerektiğini söyledi.

Bakan Hüseyin, "Biz, bölgede ikinci bir Libya'nın oluşmasını istemiyoruz. Bununla birlikte, Suriye'nin yeni yöneticileri, ülkenin tüm kesimlerini siyasi sürece dahil etmeli ve insan haklarına, özellikle de kadınların haklarına saygı göstermelidir” ifadelerini kullandı.

Fuad Hüseyin, Suriye'deki siyasi sürecin Suriye halkının haklarının korunması temeline dayanması gerektiğini vurguladı ve özellikle toplumun tüm kesimlerinin bu süreçte yer almasının önemine dikkat çekti.

Bakan Hüseyin, "Suriyeliler, mültecilerin geri dönebileceği istikrarlı bir devlet inşa etmek için çaba göstermelidir" diyerek Suriye'nin yeni yönetiminden, tüm Suriyelilerin özgürlük hissedeceği ve gelecekte kendilerini bir parçası olarak göreceği bir ortam oluşturmasını istedi.

“Suriye'de kolay bir geçiş sürecinin başlamalı”

Ortak basın toplantısında ayrıca, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati de söz aldı.

Abdulati, konuşmasında, "Dışlamaksızın Suriye'de kolay bir geçiş sürecinin başlaması gerektiğini kaydetti.

İsrail'in Suriye topraklarına sızma eylemlerinin durması gerektiğini dile getiren Abdulati, "İsrail’in Suriye’de işgal etmiş olduğu tampon bölgeden çekilmesi gerektiğini konuştuk” ifadelerini kullandı.

Abdulati, bir dizi genel prensip üzerinde mutabık kalındığını, Suriyeli ve bölgesel tarafların bunlara bağlı kalması durumunda Şam'ın geleceği konusunda daha emin olacaklarını kaydetti.

Bazı ilkeler üzerinde müttefik olunduğunu ifade eden Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati ilkelere ilişkin Suriye'nin egemenliği, toprak bütünlüğüne dikkati çekti.

Suriye İçin İrtibat Komitesi Toplantısı'nda önemli kararlar alındı

Öte yandan yine Akabe kentinde "Suriye'ye İlişkin Arap Dışişleri Bakanları İrtibat Komitesi" toplantısı düzenlendi.

Toplantının ardından ortak sonuç bildirisi yayımlandı.

Suriye'deki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtilen sonuç bildirisinde, Suriye halkının yanında yer alınacağı ve her türlü destek ve yardımın yapılacağı kaydedilirken tüm tarafları içine alacak olan siyasi geçişin Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin gözetiminde yürütüleceğine dikkati çekildi.

Bildiride BM Genel Sekreteri'ne de Suriye'deki geçiş sürecini desteklemeleri için BM heyeti oluşturulması işlemine başlaması çağrısı yapıldı.

Tüm askeri eylemlerin durdurulması gerektiği belirtilen bildiride, İsrail'in tampon bölgeden Suriye topraklarına sızmasının kınandığı kaydedildi. Ayrıca, Golan Tepeleri'nin Suriye toprağı olduğu ve oradan İsrail'in çekilmesi gerektiği vurgulandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli