Irak Petrol Bakanı: Erbil’le temas sürecek

Bağdat (Rûdaw) - Irak Petrol Bakanı Adil Abdülmehdi, Kürdistan Bölgesi’yle sorunların çözümü amacıyla görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

 

Bağdat’ta bugün bir basın toplantısını düzenleyen Petrol Bakanı, Petrol ve Gaz Yasası’nda değişiklik yapılması ve bugünün gerçekliğine uyarlanması gerektiğini belirtti.

 

Erbil – Bağdat arsındaki sorunlara değinen Abdülmehdi, önceki gün varılan uzlaşmayla ilgili olarak, “Biz sürecin açılımını istedik. Atılacak adımlar çerçevesinde Kürdistan Bölgesi Hükümeti 150 bin varil petrolü Federal Hükümeti aracılığıyla ihraç edecek. Karşılığında da 500 milyon dolar alacak” dedi.

 

Petrol Bakanı, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Bağdat’a yapacağı ziyarette görüşmelerin devam edeceğini dile getirdi.

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Merkezi Irak Hükümeti, önceki gün aralarındaki sorunların çözümü için ilk adımı attı ve 3 başlıkta anlaşmaya varmıştı.

 

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani ile Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi’yle toplantı yapmıştı.

 

 Taraflar, sorunların kesin çözüme ulaşmak amacıyla şu 3 başlıkta anlaştı:

 

 1. Federal Hükümet, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne ilk etapta 500 milyon dolar verecek.

2. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, günlük 150 bin varil ham petrol ihracatını, Bağdat üzerinden yapacak.

3. Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani yakın zamanda, sorunların çözümü için bir heyetle Bağdat’ı ziyaret edecek.