IŞİD'in Baduş hapishanesi katliamı: 10 yıl sonra BM raporu detayları açıklıyor

Dün 11:51
Rûdaw
Etiketler IŞİD IŞİD'le mücadele Baduş Hapishanesi UNITAD Şii Katliam Irak Mahkum
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Birleşmiş Milletlere bağlı UNITAD ekibi, IŞİD'in 10 yıl önce Musul'daki Baduş hapishanesine düzenlediği saldırıya ilişkin 47 sayfalık bir rapor yayınladı. Rapor, yaklaşık bin Şii mahkumun öldürüldüğü katliamın detaylarını gözler önüne seriyor.

10 Haziran 2014 sabahı gerçekleşen saldırı, IŞİD'in Musul'un batı yakasını ele geçirmesinden sadece birkaç saat sonra meydana geldi. O sırada hapishanede 3 binden fazla mahkum bulunuyordu.  

UNITAD raporuna göre, hapishane görevlileri saldırı öncesinde uyarılmış olmasına rağmen, yaşanan güvenlik karmaşası nedeniyle hapishanenin IŞİD tarafından ele geçirilmesi kolaylaşı.

IŞİD militanları, hapishaneyi ele geçirdikten sonra mahkumları dini inançlarına göre ayırdı. Kadın mahkumlar serbest bırakılırken, Şii erkek mahkumlar hedef alındı.

Raporda, "Hapishanede bulunan bazı mahkumlar, Şii mahkumların bıçaklanarak, kurşuna dizilerek veya kafaları kesilerek öldürüldüklerine tanık oldu" ifadesi yer alıyor.

Altı farklı noktada gerçekleşen katliamda yaklaşık bin Şii mahkumun öldürüldüğü tahmin ediliyor. Şu ana kadar 632 kurbanın kalıntıları bulunmuş durumda.  

UNITAD, saldırıya IŞİD'in talebi üzerine Ensar El İslam üyelerinin de katıldığını açıkladı. Ayrıca, saldırı sırasında bazı mahkumlar ve hapishane görevlilerinin de IŞİD ile işbirliği yaptığı belirtiliyor.

Rapora göre, saldırı öncesinde bazı mahkumlar hapishanenin arka kapısından kaçmayı başarmış olmasına rağmen, IŞİD ve Ensarul İslam militanları 10 gün içinde tüm kaçan mahkumları yakaladığı ifade ediliyor. 

Irak'ın ikinci büyük hapishanesi olan Baduş hapishanesinde güvenliğin gardiyanlar, polis ve ordu tarafından sağlandığı belirtilen raporda, saldırı sırasında hapishanede yaklaşık 3 bin kişinin bulunduğu açıklandı.

UNITAD tarafından yayımlanan raporda, “IŞİD tarafından hedef alınan hapishanede bin 100 ila bin 500'ü hafif, bin 500'ü ağır cezalı hükümlü bulunuyordu. Mahkumların yarısı Şii ve bazıları da Mukteda es-Sadr'ın Mehdi Ordusu'nun üyesiydi” ifadeleri kullanıldı.   

Musul İl Meclisi Güvenlik Komitesi Başkanı Muhammed Kakeyi, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Saldırıda öldürülen ve kaçmayı başaran Kürt mahkumlar da vardı" dedi.

Kakeyi, "Federal Adalet Bakanlığı'ndan hapishaneyi yeniden inşa etmesini ve faaliyete geçirmesini istedik" diye konuştu.

IŞİD saldırısında gördüğü hasar nedeniyle Baduş hapishanesi şu anda boş ve kullanılmıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli