EVLENMEK İÇİN GİTMİŞ - Suriye’de fidye için kaçırılan Irak vatandaşı kurtarıldı

Erbil (Rûdaw) - Irak Dışişleri Bakanlığı, üç hafta önce Suriye'nin Humus kentinde fidye için kaçırılan Irak vatandaşının serbest bırakıldığını duyurdu.

Basralı Ebu Hasan Hamid Musaid, yaklaşık üç hafta önce Humus kırsalındaki Bayadha bölgesinde kimliği belirsiz militanlar tarafından kaçırıldı. Ebu Hasan Hamid Musaid, Suriyeli bir kadınla evlenmek için Humus’a gitmişti.

Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Şam ve Beyrut'taki Irak büyükelçiliklerinin, Irak Ulusal İstihbarat Servisi ile işbirliği içinde, Suriye ve Lübnan güvenlik yetkilileriyle doğrudan iletişim kurarak gösterdiği amansız çabalar sayesinde vatandaş serbest bırakıldı" ifadeleri yer aldı.

Açıklamaya göre, Ebu Hasan Hamid Musaid’i kaçıranlar 500 bin dolar fidye istedi ancak Suriye’nin Bağdat Büyükelçiliği ve Ulusal İstihbarat Servisi, zanlılarla herhangi bir müzakereye girmeden Musaid’in serbest bırakılmasını sağlamayı başardı.

Musaid'in kaçırıldığı Humus, IŞİD’ın birçok saldırı ve faaliyetinin gerçekleştirdiği bir bölge. Ancak, Irak Dışişleri Bakanlığı Musaid'i hangi grubun kaçırdığını açıklamadı.

Suriye’de Mart 2011'de yönetime karşı ayaklanma başladı. Yüz binlerce insanın hayatına mal olan ve ülkeyi çok sayıda silahlı grubun sahası haline getiren büyük ölçekli iç savaş halen tam olarak bitmiş değil.

BM’nin tahminlerine göre, Suriye'deki çatışmalar sonucunda 130 binden fazla kişi kayboldu.