Bağdat'ta yüz binlerin katıldığı toplu Cuma namazında Sadr'ın mesajı okundu: Tövbe edin!

15-07-2022
Rûdaw
Etiketler Mukteda es-Sadr Cuma namazı Bağdat
A+ A-

 Erbil (Rûdaw) – Cuma namazında mesajı okunan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr Şii siyasi taraflara “tövbe edin sizi affedeyim” çağrısında bulundu.

Mukteda es-Sadr’ın çağrısıyla bugün Irak’ın başkenti Bağdat’ta Sadr yanlıları toplu Cuma namazı kıldı.  Sadr Hareketi lideri Cuma namazına katılmazken Mahmud Ceyaşi Sadr’ın mesajını okudu.

Bugün başken Bağdat’ta Mukteda es-Sadr’ın çağırısı ile toplu Cuma namazı kılındı. Irak’ın çeşitli kentlerinden namazın kılındığı Sadr bölgesine ulaşan yaklaşık bir milyon kişi Sadr’ın çağrısına uyarak üzerine kefeni temsilen beyaz bir örtü ve ellerinde Irak bayrağı ile Mukteda es-Sadr’ın babası Muhammed Sadık es-Sadr'ın fotoğraflarını taşıdı.

Irak'ta, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın çağrısı üzerine yüz binlerce kişi, cuma namazını kılmak için başkent Bağdat'taki Sadr bölgesine akın etti. Şii liderin kendisinin katılmadığı Cuma namazında Sadr hareketi yöneticilerinden Mahmud Ceyaşi Sadr’ın mesajını okudu.

Mukteda es-Sadr’ın mesajı başkent Bağdat’ta Sadr bölgesinin Fellah Caddesi’nde yüzbinlerce kişinin “Birleşik Cuma Namazı” kıldığı yerde okundu.

 Sadr, mesajında hükümet kurmak isteyen siyasi taraflara Haşdi Şabi’nin fesh edilmesini, eskiden görev almış kişilerin hükümette yer almaması, yolsuzluğa bulaşmış yöneticilerin isimlerinin açıklanması ve cezalandırılması gibi isteklerin yer aldığı 10 maddelik taleplerini sıraladı.

Sadr mesajının devamında “diplomasi adı altında ülkenin işgaline yol açan geçmiş hükümet deneyimlerinin tekrarlanmaması"nı yolsuzluğa bulaşanların cezalandırılmasını isteyerek özellikle “Şii siyasi kğtlelerine, yolsuluğa bir daha bulaşmayacakları ve bulaşanların mahkeme önüne çıkarılarak yargı önünde aklanmayana kadar, siyasete girmeyecekleri konusunda tövbe etmeye” çağırdı.

Sadr mesajında “Ben Mecii’nin (Şii Yüksek Mercii) sözcüsü değilim ki siyasilere Mercii'nin kapılarını kapatayım. Ancak Mecii’nin önünde tövbe ederseniz sizleri affederim” ifadelerini kullandı.

Sadr'ın güvenlik güçleriyle ilgili bir diğer talebi de, devletin elinde silah olmadığı sürece Irak'ta güçlü bir hükümet kurulamayacağını ve kayıp silahlı grupların bulunması gerektiğini belirterek, "Bütün silahlı gruplar dağıtılmalı ve işgalciler geri dönerse onları yeniden birleştirebilir" dedi.

Haşdi Şabi’ye müdahale edilmesine izin verilmemesi gerektiğini yinelyen Sadr, ticaret ve siyasetten uzak tutulmaları, mezhep çatışmalarında kullanılmamalarını istedi.

Mukteda es-Sadr’ın mesajında öne çıkan diğer bir husus ise Irak ordusu ve güvenlik güçlerine saygı gösterilmesi, başka silahlı gruplar ile dış müdahalelere izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli