Musul Valiliği seçim süreci başladı

15-04-2019
Rûdaw
Etiketler Musul Valilik Seçimleri
A+ A-

Duhok (Rûdaw) - Musul İl Meclisi 15 Nisan ile 23 Nisan arasında Vali adaylarının başvurularını almaya başlayacak. Musul Valiliği’ne 70 kişinin adaylık müracaatında bulunması bekleniyor.

 

Musul’da 21 Mart’ta Dicle Nehri’ndeki Um Rebieyn adasında bir teknenin batması sonucu 100’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Facianın ardından Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin talebi doğrultusunda aralarında Musul Valisi ve iki yardımcısının da olduğu bazı yetkililer görevden alındı.

 

Irak Parlamentosu 24 Mart’ta Musul Valisi’ni oy çokluğuyla görevden aldı. Karara ilişkin iki haftalık itiraz süresinin tamamlanmasının ardından Musul İl Meclisi yeni valiyi belirlemek için çalışmalara başladı.

 

Rûdaw’a konuşan Musul İl Meclisi Başkanı Seydo Çeto, “Musul İl Meclisi bugün’den itibaren 23 Nisan’a kadar Valiliğe aday olacak olanların başvurusunu alacak” dedi.

 

Çeto, aday olma şartlarına ilişkin olarak, “Aday olacak kişinin Musullu ve 10 yıl idari hizmetinin olması gerekiyor. Üniversite mezunu olması gereken adayın ağır cezalık bir mahkumiyetinin olmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

Musul 10 Haziran 2014’te IŞİD tarafından işgal edilmişti. Irak Parlamentosu IŞİD Musul’un IŞİD’in kontrolüne geçmesinin ardından dönemin valisi Asil Nuceyfi’yi görevden almıştı. Nuceyfi’nin yerine Musullu Newfel Hemadi Agub vali olarak atanmıştı.

 

Musul İl Meclisi Kardeşlik ve Ortak Yaşam Listesi Başkanı Bereket Şemo, “Musul İl Meclisi’ndeki 39 üyenin 9’u Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), 3’ü Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) ait. Hristiyan ve Ezidi kotası ile birlikte Kürtlerin Musul’un yerel yönetiminde etkili bir rolü vardı. Bu kez de Kürtlere karşı iyi olacak birini destekleyeceğiz” diye konuştu.

 

Kardeşlik Listesi’nin diğer gruplarla bir aday üzerinde anlaşmasına ilişkin olarak ise Şemo,”Daha önce Nehze Grubu ile anlaşmamız vardı. Ama bu kez farklı bir anlaşma yapabiliriz. Biz aday çıkarmayacağız” dedi.

 

Şemo, destekleyecekleri kişi ile karşılıklı çıkarlar çerçevesinde yazılı bir anlaşma yapacaklarını söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli