Katar Dışişleri Bakanı el-Sani Bağdat'ta

Bağdat (Rûdaw) - Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el-Sani, resmi temaslarda bulunmak üzere Irak'ın başkenti Bağdat'tı ziyaret etti. El Sani, Bağdat’taki temaslarının ardından Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret edecek.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed El Sani Bağdat ziyareti kapsamında Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el Hekim ile bir araya geldi.

Görüşmede Irak’ta yaşanan gelişmelerin yanı sıra bölgedeki son durum ele alındı.

Bakanlıkta gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

El-Sani ile ABD ve İran arasındaki gerginliğin azaltılması meselesini görüştüklerini ifade eden el-Hekim, "ABD ve İran arasındaki gerginlikten dolayı Irak’ın çatışma sahası olmasını kabul etmeyiz ve bölgenin istikrarından yanayız" dedi.

El-Hekim, söz konusu gerginliğin Hürmüz Boğazı’na olumsuz yansımalarını da kabul etmediklerini vurgulayarak, Boğaz'daki ticaretin özgür şekilde yapılmasını istediklerini kaydetti.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed el-Sani de bölgedeki gerginliğe dikkati çekerek, "Ziyaretimizi, Irak hükümetiyle bölgedeki gerginliğin giderilmesi ve sorunların aklıselimle çözülmesinin önemini görüşmek için yapıyoruz. Irak’ın bölgedeki siyasi çekişmelerden uzak tutulmasını istiyoruz" dedi.

Şeyh Muhammed, Katar devleti olarak dost ülkelerle, bölgedeki gerginliğin tırmanmaması için iş birliği halinde olduklarını dile getirdi.

Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini vurgulayan Katarlı Bakan, Irak'taki mevcut siyasi krizin de bir an önce çözüme kavuşturulması temennisinde bulundu.

Katar Dışişleri Bakanı daha sonra Başbakan Adil Abdulmehdi, Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ile de görüştü.

El Sani’nin Kürdistan Bölgesi ziyaretine ilişkin Rûdaw’a konuşan Kürdistan Hükümeti Sözcüsü Cutyar Adil, “Dışişleri Bakanı el Sani, Bağdat ziyaretinin ardından başkent Erbil’e gelecek” dedi.