'Amerikan askerleri Irak'tan çekilecek mi' sorusuna ABD Dışişleri'nden yanıt!

4 saat önce
Etiketler ABD Irak Vedant Patel Amerikan askerleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – ABD’nin Irak’taki güçlerinin çekilmesine ilişkin şu ana kadar bir mutabakat sağlanmadığını ve bu konudaki görüşmelerin hala devam ettiği açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı, Iraklı yetkililerle yaptıkları görüşmelerde ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesini ele almadıklarını ve bu konuda bir anlaşmaya varamadıklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, düzenlediği basın toplantısında Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın sorularını yanıtladı.

Vedant Patel, koalisyon güçlerinin Irak’taki geleceğini ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin ABD’ye yapacağı ziyareti de içeren birçok konuda Irak Hükümeti ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Patel, ABD askerlerinin Irak’taki varlığıyla ilgili “Toplantıların hiçbirinde ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesini ele almadık, ancak Irak Başbakanı ve ABD Dışişleri Bakanı’nın telefon görüşmesinde söylediği gibi ikili güvenlik ortaklığı kurma görüşmeleri devam ediyor” dedi.

Sözcü, bu konudaki müzakerelerin daha önce belirlenen stratejiler çerçevesinde devam edeceğini ve bu görüşmelerin güvenlik işbirliği ve ikili çıkarlara yansıyacağını ifade etti.

İran ve Lübnan’daki Hizbullah’ın beklenen İsrail saldırıları ve bölgedeki sıcak gelişmeler hakkında Patel,"Saldırının zamanlaması ya da nasıl karşılık verilmesi gerektiği konusunda herhangi bir tahminde bulunmak istemiyorum. Ancak şunu söyleyebilirim ki ABD Başkanı, Dışişleri Bakanı ve diğer yönetim yetkilileri bölgedeki tansiyonun azaltılması için net mesajlar gönderdiler. Bölgeyi kapsayan genel bir ateşkes için her şey yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

ABD askerlerinin Irak'taki bulunması 

2008 yılında Irak ve ABD arasında imzalanan anlaşma, ABD savaşçı güçlerinin 30 Haziran 2009 tarihine kadar ülkeden çekilmesini kapsıyordu.

Bazı Şii silahlı grup ve siyasi partilerin, ABD ve uluslararası koalisyon güçlerinin Irak'tan çekilmesi yönündeki talepleri yeni değil; ancak 7 Ekim 2023'te Hamas'ın İsrail’e saldırısı ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarından bu yana arttı.

IŞİD'in saldırıları sonrasında Irak hükümetinin talebi üzerine uluslararası koalisyon güçleri 10 Haziran 2014'te Irak'a girmiş olsa da, bu konuda üst düzey ikili askeri komite arasındaki görüşmeler hâlâ devam ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

rak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani / Arşiv

Sudani, Ezidilere arsa ve konut kredisi sağlanması için talimat verdi

Irak Başbakanlık Ofisi, Planlama, Maliye, İmar ve İskan Bakanlıkları ile Merkez Bankası ve Musul Valiliği’ne gönderdiği yazıda, demografik değişikliğe yol açmadan Irak’ın çeşitli bakanlıklarında devlet memuru olaral çalışan Ezidiler ile diğer Ezidi vatandaşlara mağduriyetlerinin giderilmesi için arsa ve konut kredisi sağlanması talimatını verdi.