Başkan Neçirvan Barzani Bağdat'ta: Siyasi taraflarla bir araya geldi

14-01-2024
Etiketler Başkan Neçirvan Barzani Irak Bedir Hareketi Irak Parlamentosu Ulusal Hikmet Hareketi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  Başkan Neçirvan Barzani’nin Bağdat’ta Irak hükümet yetkilileri ve siyasi taraflarla görüşmeleri ikinci gününde de devam etti.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Başkan Barzani Irak Parlamentosu Başkanı Birinci Yardımcısı Muhsin Mendalawi, Ulusal Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hakim ve Bedir Örgütü Genel Başkanı Hadi Amiri ile bir araya geldi.

Irak Parlamentosu Başkanı Birinci Yardımcısı Muhsin Mendalawi ile yapılan görüşmede Irak’taki siyasi ve güvenlik durumu,  Irak Parlamentosu Başkanlık Divanının ülke sorunlarının çözümündeki rolü, Erbil-Bağdat arasındaki sorunlar, Irak Parlamentosu Başkanlık seçimi değerlendirildi.

Açıklamaya göre iki taraf, Irak'ta barış ve istikrarın iç içe olduğunu, Irak'ın herhangi bir yerinde istikrarın bozulmasının tüm ülkenin barış ve istikrarını etkileyeceğini, dolayısıyla Irak'ta herkesin barış ve istikrarın korunması için çalışması gerektiğini vurguladı.

Başkan Barzani öğleden sonra Şii Bedir Örgütü Hadi Amir ile görüştü. Başkanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre görüşmede Irak’taki güvenlik ve siyasi durum değerlendirildi. Bölgedeki gerginlikleri ele alan liderler, Irak'ta istikrarın sağlanması, bölgedeki sorun ve gerginliklerin parçası olunmaması gerektiğini savundu.

Görüşmede ayrıca Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların diyalog ve anlayış yoluyla çözülmesinin önemini de ele alındı. Kürdistan Bölgesi'nin yasal mali haklarının, vatandaşların can ve refahının korunması ve maaşlarının ödenmesi, konusunda mutabık kalındı.

Başkan Neçirvan Barzani ardından Ulusal Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hakim ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Başkanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre görüşmede Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların karşılıklı anlayış ve çözüm eksenli diyaloğun sürdürülmesinin önemi ne vurgu yapıldı.

Her iki taraf da sorunların anayasa temelinde çözülmesi ve tüm Irak topluluklarının hakları ile konumunun korunması, siyasi sorunların bedelini vatandaşlara ödetilmemesi konusunda hemfikir olduğu belirtildi.

Bölgedeki sorunlar ile tırmanan gerilime ilişkin ise her iki taraf da, ülkenin en yüksek çıkarları ile barış ve istikrarın korunmasının öncelikli olması gerektiğini, Irak'ın sorun ve çatışmaların parçası olmaması gerektiğini vurguladı.

Görüşmede ayrıca ülkedeki siyasi durum, Irak Federal Hükümeti'nin çalışma programı ve başarısını desteklemenin önemini de ele alındı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli