Şiiler’den demografi mühendisliği

14-01-2015
Rûdaw
A+ A-

Diyala (Rûdaw) - Şii Haşdi eş Şabi milislerinin, IŞİD’in elinden alınan Diyala vilayetinin bazı bölgelerinde halkı göçe zorlayarak, demografiyi değiştirmeye çalıştığı bildirildi.

 

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi’nin liderliğindeki “Diyala Kimliğimiz” bloğu parlamenteri Ra’d Dehleki, Irak hükümeti tarafından desteklenen ve donatılan bazı milislerin Diyala’nın bazı bölgelerinde halkı göçe zorladığını söyledi.

 

Parlamenter, Haşdi eş Şabi milislerinin, bölgenin demografisini değiştirmeyi amaçladığını belirtti.

 

Milislerin vatandaşları alıkoyduğunu ve kaçırdığını söyleyen Ra’d Dehleki, işlenen hak ihlalleri hakkında Başbakan Haydar Abadi’ye bir şikayet dilekçesi sunduklarını ifade etti.

 

Konu hakkında önümüzdeki günlerde Abadi’nin oluşturduğu heyetin biraraya geleceğini aktaran Ra’d Dehleki, heyetin henüz Şii milislerin hak ihlallerini engellemediğini söyledi.

 

Iraklı yetkililer ve parlamenterler, ordu güçlerinin Diyala’da IŞİD’in elinden aldığı bölgelerde Şii milisleri mezhepsel davranmakla suçluyor.

 

IŞİD örgütünün 2014 Haziran ayında Musul ve Tikrit’in yanısıra Diyala, Selahaddin ve Enbar’in bazı ilçe ve köylerini işgal etmesinden sonra, Şiiler’in dini lideri Ayetullah Ali Sistani’nin fetvası ve hükümetin desteğiyle, Haşdi eş Şabi milis teşkilatı kurulmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli