Irak Çevre Bakanlığı: Çevreyi kirleten 144 fabrika kapatıldı

Erbil (Rûdaw) - Irak Çevre Bakanlığı, hükümetin çevreyi koruma tedbirleri kapsamında Başkent Bağdat’ta 144 fabrikanın faaliyetlerini sonlandırdığını duyurdu.

Rûdaw’a konuşan Irak Çevre Bakanlığı sözcüsü Luay Sadık Muhtar, Bağdat’ta yasadışı çalışan ve çevreyi kirleten söz konusu fabrikaların kapatıldığını belirtti.

Bağdat’taki hava kirliliğini artıran unsurlar arasında, bazı fabrikaların düşük kaliteli yakıt kullanımı ve yüksek gaz salınımı olduğunu açıklayan Muhtar, şehirdeki artan araç sayısının da çevreye olumsuz etkileri olduğunu ifade etti.

 “Bağdat’ta günde en az 12 saat çalışan 11 bin jeneratör bulunuyor”

Bağdat Çevre Polisi ve Sivil Savunma ekiplerinin Başkent çevresini korumak amacıyla bir dizi önlem aldığını aktaran Muhtar, “Bu önlemler çerçevesinde Bağdat’ın genelinde 364 iş yeri kapatıldı. İş yerlerine toplam 28 uyarı verildi, bazı tuğla fabrikaları kapatıldı, düzensiz bir şekilde metal eriten 144 fabrikayı tespit ettik, ayrıca atık arıtma tesislerinde sıkı denetimler başlatıldı” açıklamasında bulundu.

Bağdat içinde faaliyet gösteren özel jeneratörlerin çevreyi kirleten başlıca etkenlerden biri olduğunu ifade eden Muhtar, “Yalnızca Bağdat’ta günde en az 12 saat çalışan 11 bin jeneratör bulunuyor” dedi.

Erbil’de hava kirliliği

Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre, Erbil’de hava kirliliği bakımından yıllık ortalama PM10 kılavuz değer olan 15 mikrogram/metre küp aşıldı. Başkentte bu oran dünya standardının üç katından fazla, yani 50 mikrogram/metre küp seviyesinde.

Ayrıca, Amerikan hava durumu ajansı AccuWeather’in yayımladığı günlük hava durumu raporuna göre başkent Erbil’de hava yüksek kirlilik düzeyine ulaştı.

Ajans, yüksek düzeydeki karbonmonoksit nedeniyle bu durumun hassas gruplar için sağlıksız bir ortam yarattığına dikkati çekti.

Uzmanlar, hava kirliliğine neden olan kaçak petrol rafinerileri, jeneratörler ve yoğun araç kullanımının kanser gibi hastalıklara davetiye çıkardığını vurguluyor.