‘Kürdistan'da nüfus yılda 130 bin, Irak'ta ise 870 bin kişi artıyor’

Erbil (Rûdaw) - Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Irak Temsilcisi Nestor Owomuhangi, gelecek yıl Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde genel bir nüfus sayımı yapılacağını söyledi. Owomuhangi, Irak'ta yıllık nüfus artışının 870 bin, Kürdistan Bölgesi'nde ise 130 bin kişi olduğunu belirtti.

Rûdaw TV’den Roj Ali Zalle’ye mülakat veren UNFPA Irak Temsilcisi Nestor Owomuhangi, Irak'taki nüfus sayımı, artan sıcaklıklar, su kıtlığı ve altyapı sorunları hakkında konuştu.

Irak’ın genç bir nüfussa sahip olduğunu belirten Owomuhangi, “Gençler, temelde gelecekte doğacak insan sayısının artacağı anlamına geliyor. Irak nüfusunun yaklaşık yüzde 3,6 oranında artacağı tahmin ediliyor, ancak bu pek bir şey ifade etmiyor. Yani ülkeyi terk edenleri, ölenleri, yeni doğanları ve Irak'a gelenleri saydığınızda bu ülkenin nüfusunun her yıl bir milyon insan daha ekliyorsunuz demektir” dedi.

Her yıl nüfusa eklenen bir milyon kişi için hükümetin de plan sahibi olması gerektiğini vurgulayan Owomuhangi, “Nüfus artışı sorun değil, sorun sadece çocuk sahibi olmak istemeyenlerin başka seçenekleri olmadığı için çocuk yapmalarıdır. Her 5 ila 10 yılda bir topladığımız verilerimizden biliyoruz ki, aslında Iraklı kadınların yaklaşık dörtte biri çocuk sahibi olmak istemiyor ama başka seçenekleri de yok. Nerede doğum kontrol yöntemi bulacaklarını veya hamilelikten kaçınacaklarını bilmiyorlar, eşleri veya akrabaları çocuk sahibi olmalarını istediği için başka seçenekleri kalmıyor. İşte endişe burada” değerlendirmesinde bulundu.

Owomuhangi, Irak'ta yıllık nüfus artışının 870 bin, Kürdistan Bölgesi'nde ise 130 bin kişi olduğunu belirterek, “Büyüme açısından bu küçük bir fark. Biliyoruz Kürdistan Bölgesi biraz daha fazla gelişiyor. Demografik geçiş olarak adlandırdığımız yüksek doğum ve ölüm oranlarından düşük doğum ve ölümlere doğru ilerlektir bu. Kürdistan bu konuda Irak'ın geri kalanından daha hızlı ilerliyor. Bu olumsuz bir şey değil, olumlu bir şey. Irak'ta aile ortalam altı kişiden oluyor ve bu ileride dört veya üç buçuka inebilir şey çünkü bu küresel bir durum ve dünya bu yöne gidiyor. Asıl endişe veren yerini dolduramayacağınız ailelere sahip bir ülkeniz olması. Örneğin, bir çiftiniz var ve yerlerini dolduramıyorlar. Yani küresel 2.1 şeklinde bir büyüme klişemiz var. Bu yüzden tam olarak yerini doldurabileceğimiz seviyede büyümemiz gerekiyor. Irak o seviyeye düşmedi” ifadelerini kullandı.

Irak’ta 1987’den beri nüfus sayımı yapılmadığını hatırlatan Nestor Owomuhangi, "1997'de Kürdistan Bölgesi dahil edilmeden bir nüfus sayımı yapılmak istenmiş, çünkü sayımın nasıl yapılması gerektiği konusunda bir anlaşma olmadığı için Kürdistan Bölgesi buna hazır olmadığını beyan etmiş” dedi.

Owomuhangi, ülke nüfusu ile ilgili ayrıntıların takip edilebilmesi, ülkede çocuk, genç, kadın, erkek ve yaşlı sayısının belirlenmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

UNFPA Temsilcisi, Irak hükümetinin ülke genelinde gelecek yıl Aralık ayında nüfus sayımı yapmaya karar verdiğini söyledi.