Enfal Katliamı dönemine ait 4 toplu mezar bulundu

14-04-2019
Rûdaw
Etiketler Enfal Katliamı Musenna Irak Saddam Baas Kürtler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak’ın Semaveda kenti çöllerinde Enfal sürecinde katliama uğrayan Kürtlere ait dört toplu mezar bulundu.

 

Semavada’ya 125 kilometre uzaklıktaki Şeyheye bölgesinde 7 günlük araştırmanın ardından dört toplu mezar bulundu. Toplu mezarlarda 200 Enfal şehidinin cesedinin olduğu tahmin ediliyor.

 

Musenna Valisi Ahmed Menfi Cavde, toplu mezarları Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile birlikte açacaklarını söyledi.

 

Musenna Valiliği Araştırma Kurulu Sorumlusu Nebil Kamil, “Mezarların açılması biraz zordur. İdari ve yasal izinlerin alınması gerekiyor. Ayrıca toplu mezarlarla olarak ilgili yerlerden izin alınması gerekiyor. Şehitler Kurumu, Sağlık Bakanlığı ve uzmanların süreçte yer alması gerekiyor” dedi.

 

Musenna Valiliği verilerine göre, toplu mezarlarda 200 kişiye ait ceset bulunuyor. Bölgenin tamamında toplu mezarlarla ilgili araştırma yapılması için bir kaç kurul oluşturuldu.

 

Furkan Sahib adındaki gönüllü genç, “Görüntüler çok iç acıtıcıydı. Bir annenin kucağında bebeği vardı. Bebek üç yaşlarındaydı. Gerçekten görüntü içler acısıydı” diye konuştu.

 

Saddam Hüseyin’in liderliğindeki Baas rejiminin Kürtlere karşı başlattığı Enfal Katliamı sürecinde 180 binden fazla Kürt öldürüldü ve kaçırıldı. Halen binlerce kişinin akıbeti bilinmiyor.

 

Kürdistan Bölgesi’nde 14 Nisan ‘Enfal Katliamı’ günü olarak anılıyor

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli