Türk Büyükelçi: Su meselesini Irak’la hiçbir zaman pazarlık konusu yapmadık

13-03-2021
Rûdaw
Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız
Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız
Etiketler Fatih Yıldız Türkiye Irak Su Meselesi
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Bağdat'ta su meselesiyle ilgili uluslararası boyutta bir konferansın ilk defa düzenlendiğine dikkat çekerek, “Su konusu sadece Türkiye ile Irak’ı değil, tüm bölgeyi ilgilendiren bir mevzu. Diğer komşuları da ilgilendiren bir konu. Bu çerçevede Irak’ın kaygıları Türkiye tarafından en iyi şekilde takip ediliyor” dedi.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen 1. Uluslararası Su Konferansı düzenlendi.

Irak Su Kaynakları Bakanı Mehdi Reşid Hamdani'nin hazır bulunduğu konferansta, Türkiye, Suriye ve Hollanda'dan temsilciler yer alırken, Ürdünlü yetkililer de video konferans yöntemiyle iştirak etti.

Rûdaw’a konuşan Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız Irak’ta ilk defa uluslararası su konferansı düzenlendiğine dikkat çekerek, Türkiye’nin konferansa olumlu baktığını ve güçlü bir katılım sağladıklarını söyledi.

“Mutabakat konusu aslında çok gündemde olan konulardan biri, Irak sürekli gündeme getiriyor” diyen Yıldız, “Bizim Irak’la su konusundaki işbirliğine olan yaklaşımımız temel belgelere dayanıyor. Birincisi bir eylem planımız var. O eylem planı çerçevesinde Irak tarafına çok somut işbirliği alanları belirledik. İkinci önemli belgemiz de geçmişte TBMM’de kabul edilen bir mutabakat muhtıramız var. Dolayısıyla bu iki temel unsur çerçevesinde işbirliğine baklıyoruz. Bugüne kadar da bunu hayata geçirmek için önemli vesilelerimiz oldu” dedi.

 “Su konusu sadece Türkiye ile Irak’ı değil, tüm bölgeyi ilgilendiren bir mevzu” diyen Büyükelçi Yıldız, “Diğer komşuları da ilgilendiren bir konu. Bu çerçevede Irak’ın kaygıları Türkiye tarafından en iyi şekilde takip ediliyor. Biz hiç bir şekilde bu konuyu bir pazarlık konusu yapmadık veyahut da suyun kesilmesi gibi bir açıdan yaklaşmadık. Türkiye en zor zamanlarda dahi, kuraklığın olduğu dönemlerde dahi mutlaka Irak’a su hakkını vermek için elinden geleni yaptı. Dolayısıyla Türkiye’nin vizyonu bu, suyun ortak bir şekilde kullanılması bizim anlayışımızın temelini oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Su Konferansı iki gün boyunca devam edecek.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli